A rendőrség és egy bulvárlap megnyugtat: ezek a jámbor menekültek nem is képesek bűncselekményt elkövetni

A rendőrség és egy bulvárlap megnyugtat: ezek a jámbor menekültek nem is képesek bűncselekményt elkövetni

Január óta mindössze 16 bűncselekményt követtek el Magyarországon szír és afgán "menekültek" – közölte a Borssal a rendőrség (ez pedig pont 16-tal több, mint ha egy sem jött volna ide).

"Fideszes politikusok szerint a népvándorlók lopnak, késelnek, rongálnak a fővárosban. Ezzel szemben maximum okiratot hamisítanak" – írja ennek nyomán diadalittasan a bulvárlap.

"A nemrég felújított II. János Pál pápa terünket teljesen tönkretették a népvándorlók. Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen" – igyekezett érzékeltetni az általa vezetett kerület áldatlan állapotát Kocsis Máté. Józsefváros polgármestere erről augusztus 4-én írt Facebook-oldalán. A Keleti pályaudvarra befutó vonatokról Kocsis szerint a menekültek inkább ezt a teret választják, pedig Zugló is közel van.

"A hivatalos rendőrségi adatok azonban ellentmondanak a fideszes kerületvezetőnek. Azok szerint elenyészők a menekültekhez köthető agresszív bűncselekmények" – ismételgeti megkönnyebbülten a Bors.

Hírdetés

A lap az idén január óta Magyarország területére lépett szír és afgán "menekültekre" kérdezett rá az Országos Rendőr-főkapitányságnál. A hatóság arról tájékoztatta őket: augusztus 7-ig mindössze 16 olyan bűncselekményt rögzítettek, amelyek szírekhez vagy afgánokhoz köthetők. Ezekből kilenc esetben afgánok, hét esetben szírek ellen indult eljárás. Számlájukra például két garázdaság, két hivatalos személy elleni erőszak és két lopási eset írható. Ez utóbbiaknál az ORFK megjegyezte: ez a szám a betöréses lopásokat is tartalmazza. Testi sértés – így késelés – miatt egy eljárás sem indult a hét hónap alatt.

Mindehhez képest magasabb az arány az embercsempészet területén: öt esetben indult ilyen gyanúval eljárás afgánok és szírek ellen is. A legjellemzőbbnek mégis a közokirat-hamisítás számít, öt ilyen esetet rögzített az ORFK. Ez olyan bűncselekmény, amelyet a "menekültek" jellemzően a továbbutazásuk érdekében követnek el.

Idén január óta 126 614 határsértőt regisztráltak a hatóságok, miközben az év első ne­gyedében országosan 61 891 bűncselekmény történt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ezalatt a külföldi állampolgárságú bűnelkövetők száma 17 százalékkal csökkent is az egy évvel korábbi állapothoz képest – zárul a bulvárlap cikke, az embernek pedig az az érzése, mintha egy gazdasági vagy közbiztonsági témájú fideszes sajtótájékoztatón lenne, ahol az, amit hall, köszönőviszonyban sincs az általa nap mint nap megélt valósággal.

Akárcsak a cigánybűnözés esetében, fogalmunk sem lehet a valós számokról. Például azt sem tudjuk – mivel nem mérik -, hogy ebből a 126 614-ből hány egyed zaklatott nőket verbálisan, ki mennyi szemetet hagyott maga után, és – főleg – mennyi a felderítetlen elkövetők és a be nem jelentett esetek száma.

(Kuruc.info – Bors korrigálva)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »