A rendőrök lehetetlenítik el a magyar zöldésgtermelőket?

A rendőrök lehetetlenítik el a magyar zöldésgtermelőket?

Veszélybe került a zöldségtermesztők megélhetése az erdélyi Kibéden, miután a rendőrség idén is betiltaná, hogy a gazdák az országút mentén árulják a környéken termesztett lila hagymát. A hatóságok és az önkormányzat piac és parkolóhelyek kialakításával oldaná meg a helyzetet.

Tevékenységük ellehetetlenítésére panaszkodnak a gazdák a hagymatermesztés hazájának is nevezett erdélyi Kibéden. A megyei rendőr-főkapitányság arra figyelmeztette a Marosvásárhelytől ötven kilométerre fekvő nagyközség lakosait, hogy idén sem engedélyezi a koszorúba font lila hagymának a házak kapui előtt történő árusítását. A közel kétezer lelkes, túlnyomó többségben magyarok lakta településen évtizedekre visszanyúló hagyomány, hogy az útnál árulják a közkedvelt zöldséget.

Rendkívül keresett Erdélyben a zamatos, más fajtákhoz képest kevésbé csípős kibédi lila hagyma; a környék roppant gazdag termőföldjein nemcsak a gömb alakú, hanem az egyedi, henger formájú hagyma is megterem, amelynek kilogrammját egy euró körüli áron mérik. A helyi őstermelők számára a településen áthaladó utazóközönség jelenti az első számú piacot, vevőik jelentős részét magyarországi turisták teszik ki.

Hírdetés

Tavaly a rendőrség már több kibédi gazdát is megbírságolt amiatt, hogy a kapuja előtt értékesítette a maga termesztette zöldséget. Egyrészt mert engedély nélkül tilos közterületen árulni, s a hatóság közlekedésbiztonsági okokra is hivatkozik: az országút mentén megálló gépkocsik veszélyeztetik a forgalmat. A Székelyhon hírportál a napokban arról cikkezett, hogy a kibédi gazdák kérésére a helyi önkormányzat megpróbált megoldást találni a problémára a hatóságokkal közösen. Az egyeztetés során a rendőrség azt javasolta, az önkormányzat hozzon létre egy piacot a községben, ahol a termelők árulhatnák a terményeiket.

Ám az érintettek ragaszkodnak a településen áthaladókra fókuszáló hagyományos értékesítési szokásokhoz. „Nem tehetjük meg, hogy a gazdákat egy félreeső piacra besűrítjük, ugyanis oda nem megy be az átutazó, nem tér le a főútról csak azért, hogy szétnézzen. Ellenben ha meglátja a terméket az út mentén, megtetszik neki, megáll és vásárol” – nyilatkozta a portálnak Dósa Sándor polgármester. Felmerült az a lehetőség is, hogy a faluban néhány szakaszon a főút melletti árkot lefedi az önkormányzat, és ott árusíthatnának a gazdák, hogy a megálló autók biztonságosan tudjanak parkolni. A polgármester szerint még sohasem történt baleset az út szélén hagymát vásárolni megálló autósok miatt. Nehezíti a helyzetet, hogy a kibédi önkormányzat nem adhat ki engedélyt arra, hogy a gazdák a kapujuk előtt áruljanak, mert az nem közterület.

Immár a román kormány Maros megyei képviseletén is terítékre került az ügy. Nagy Zsigmond alprefektus közölte, egyetért azzal, hogy bizonyos szakaszokon alakítsanak ki parkolóhelyeket, és győzzék meg a gazdákat arról, hogy ha felváltva is, de ott áruljanak. Felmerült továbbá: más erdélyi megyék mintájára Kibéden is szervezzenek hagymafesztivált vagy -vásárt, hogy az emberek eladhassák a terményt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »