A Renault egy rubelért vált meg a Ladától

A Renault egy rubelért vált meg a Ladától

A Renault szimbolikus egy rubelért vált meg az orosz Ladát gyártó AvtoVaz nevű vállalat többségi tulajdonjogától. Ezzel párhuzamosan a Renault tulajdonát képező Avtoframosz gyár Moszkva városára száll át.

Ezzel bekövetkezett az eddig legsúlyosabb csapás az orosz autógyártásra nézve: a francia gyártónak is ki kell vonulnia, amely jelentős befektetések árán futtatta fel többek között a Lada összeszerelését.

A dolog nem csak az oroszoknak jár. A francia Renaultnak volt eddig a legnagyobb kitettsége Oroszország, a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség eddig az orosz autópiac 35,5 százalékát uralta. Ennek mostantól búcsút inthet.

Hírdetés

Az orosz piacról más, eddig az Ukrajna elleni invázió miatti gazdasági pozíciófeladást sürgető mainstream propagandának ellenálló francia érdekeltség is a távozás mellett döntött. A francia Sociéte Generale pénzügyi csoport eladja Oroszország 11. legnagyobb bankját, a Roszbankot, mielőtt annak piaci értéke harmadára-ötödére zsugorodna.

A Renault visszatérése nem feltétlenül végleges, mert a részvények átruházásval együtt egy opciót belefoglaltak a szerződésbe, amely lehetővé teszi, hogy a Renault különösebb probléma nélkül folytassa oroszországi ténykedését az AvtoVazban.

A szankciók miatt tiltólistára került külföldről importált autóalkatrészek miatt az orosz autógyártás nagyobbik fele leállt, a termelés kibocsátása 50 százalékkal csökken az idén az előrejelzések szerint, több gyár – ha nem állt le teljesen – négynapos munkahétre tért át.

Körkép.sk, Intellinews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »