A rejtélyes Ikhthüsz – Ősi titkos keresztény jelkép

A korai keresztények sok titkos jelképet használtak, melyek közül az egyik az Ikhthüsz. Nevét a hal jelentésű koiné görög fogalom után kapta. Ez a szimbólum kettő egymást keresztező ívből áll oly módon, hogy a jobb oldal végződései túlnyúlnak a metszésponton. A jelkép egyszerűen egy halat formáz.

 

 

Először is, miért használták a korai keresztények titkos jelképeket, továbbá miért hasonlított ezek egyike a halra?

 

A titkos jelképek megvédték az üldözött keresztényeket

 

Nem nehéz megválaszolni a kérdés első részét, de a hal jelképek valódi jelentése még mindig vitatott.

 

A Jézus halálát követő első 300 év során a Római Birodalomban üldözésnek voltak kitéve a keresztények. Azért, hogy elkerüljék a hitük miatti kivégzésüket, a korai keresztének titkos kódokat használtak, melyek a templomhoz vezető utat mutatták, illetve számos titkos jelkép védte a kereszténység híveit.

 

Példának okáért, ha egy keresztény egy idegennel találkozott, akkor egy körívet rajzolt a földre. Amennyiben az idegen kiegészítette a képet egy másik ívvel, akkor az egy halat formázott. Így mind a ketten tudták a másikról, hogy keresztény. Ez egy okos megoldás volt a barátok és az ellenségek megkülönböztetésére.

Az ikhthüsz jelet ugyancsak használták a találkozási helyeik, sírjaik vagy a titkos templomaikba vezető útvonalak jelölésére. Kr. u. 313. június 13-án Konstantin római császár aláírta a milánói ediktumot. Ezzel véget ért a keresztények üldözése.

 

A hal egy szent keresztény szimbólum

 

Az ikhthüsz jelkép nagy jelentőségre tett szert és a 2. század vége felé kezdett megjelenni a keresztény művészetben, majd a 3-4. század folyamán kezdték el szélesebb körben felhasználni.

 

Hírdetés

Egy korai körszerű ikhthüsz jelkép, melyet a görög ΙΧΘΥΣ betűkből raktak össze. Ephesus. Credit: Wikipedia

 

Számos oka vanna annak, amiért a keresztény szentnek tartották a halat. A hal több bibliai történetben is feltűnik. Ehhez az állathoz különféle jelképes asszociációk kapcsolódnak. Például a halról, ami lenyelte Jónást, úgy gondolják, hogy Krisztusnak a sírboltban történő bebörtönzését jelképezi. Ott van Tóbiás története: túlélte egy nagy hal támadását, majd a hal epéjét használta fel arra, hogy meggyógyítsa apja vakságát. Ezért az isteni áldást jelképezi a hal.

 

János evangéliumában szerepel a csodálatos kenyérszaporítás, avagy az öt vekni kenyér és a két hal története. Ez leírja, hogyan sikerült Jézusnak a sokaságot jóllakatnia két halból és öt árpakenyérből.

 

Temetkezési sztélé az „élők hala” (ΙΧΘΥϹ ΖΩΝΤΩΝ ) felirattal a 3. század elejéről. National Roman Museum. Credit: Wikipedia

 

Néhány bibliatudós fenntartja, hogy a hal jelképnek tulajdonított jelentések olyan nagyszámúak és sokszínűek, hogy lehetetlen a központi magyarázat megállapítása. A legnagyobb bizonytalanságot az okozza, hogy vajon a hal jelképe kifejezi-e a Krisztusba vetett hitet.

 

Visszatérve arra, hogy az emberek hogyan használják ki a jeleket és jelképeket saját maguk megvédésére, nem volna szabad elfelejtenünk, hogy a titkos keresztény jelképeket nem csak az ókori Rómában használták. Sok szamurájnak volt titkos feszületekkel és rejtett keresztény jelképekkel díszített kardja az üldözések elkerülése végett.

 

Forrás / Original article: http://www.ancientpages.com/2018/03/06/mysterious-ichthys-ancient-secret-christian-symbol-with-a-deep-meaning/

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÉbresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÍzisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot

The post A rejtélyes Ikhthüsz – Ősi titkos keresztény jelkép appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »