A Rammstein-jelenség

A Rammstein-jelenség

A Rammstein nevű német rockegyüttes a világ leghíresebb zenekarai közé tartozik. Turnéik során sokszor ügyelnek arra, hogy valami látványos vagy polgárpukkasztó, kiakasztó dolgot tegyenek a színpadon. Ennek legvalószínűbb oka az, hogy nagyobb felhajtást csináljanak maguk körül, addig is az ő nevük fog közszájon forogni, habár a legutóbbi pár cselekedetük – amelyekről még lesz szó a későbbiekben – inkább volt egyfajta színvallás. Látványelemként kiválóan alkalmaznak pirotechnikai eszközöket, amelyek valóban nagyon impozánsak, de előfordul, hogy visszataszító dolgot is csinálnak a színpadon. Ilyen volt például egy műpénisszel való ökörködés amerikai turnéjuk során, ahol egy éjszakát börtönben is töltöttek emiatt még a kilencvenes évek végén.

1994-es fennállásuk óta egyébként többször vádolták a zenekart – a jelenkori német politikai helyzet abszurditását kiválóan leképezve – „nácizmussal”. Ezt leginkább némely klip „sötét világára”, valamint „katonás mivoltára” alapozták. Stripped című számuk videója pedig (ami egyébként egy Depeche Mode-átdolgozás) részleteket tartalmaz az 1936-os berlini olimpiát feldolgozó Riefenstahl-filmből. (Érdekes, hogy a Youtube-ra feltöltött videó alatt a kommentelési lehetőség le van tiltva.) Sötét képi világtól és egy-egy dokumentumfilm felhasználásától még nyilván nem lesz valaki „náci”, a Rammstein pedig következetesen tagadta is ezeket a vádakat, válaszként pedig kiadtak egy számot Links 2 3 4 címmel. A „Links” szó magyarul „bal”-t jelent, utalva ezzel a zenekar politikai hovatartozására. Ebben egyedül viszont az az érdekesség, hogy a Rammstein korábban kikötötte, hogy semmilyen formában nem foglalkoznak politikával. Egyébként ezzel kapcsolatban van egy személyes élményem is, mely nem tartozik szorosan ide, de érdekesség, hogy számos korábbi nemzeti radikális ismerősöm is váltig állította, hogy a Rammstein egy kemény jobboldali zenekar. Őszintén szólva sosem tudtam meg, ezt mire alapozzák, az ellenvéleményemre pedig nem igazán voltak kíváncsiak. Lehet, hogy ők is azt hitték, hogy aki agresszíven énekel német szavakat, az csak „náci” lehet.

Nyilvánvaló, hogy a „nácihiszti” a zenekar körül egy irdatlan nagy hülyeség. Csupán attól, hogy valaki kemény rockot játszik német nyelven, még nem lesz az, habár elég érdekes, hogy ezt pont a német közvéleménynek kell elmagyarázni. Az abszurditás és a túlérzékenység jelei azonban világosan megmutatják, hogy a politikailag korrekt liberális demokrácia végül önmagát falja fel. Így történt idén márciusban, hogy az amúgy baloldali Rammsteint zsidó szervezetek kikezdték egy klip miatt, amelyben a holokauszt kérdésköre is szerepet kap. Hiába, valakiknek sosem lehetsz elég jó, még akkor sem, ha egy német történelmet feldolgozó szám klipjét történelmietlen módon teletűzdeled négerekkel.

Hírdetés

Úgy látszik viszont, hogy a Rammstein mindamellett, hogy élvezi ezeket a botrányokat, arra is megragadja az alkalmat, hogy olykor-olykor kimutassa valódi állásfoglalását is. A héten ugyanis a moszkvai koncertjük alatt a zenekar két tagja szájon csókolta egymást, üzenve ezzel az „LMBTQ iránt intoleráns” Oroszországnak.

Az eddig felsorolt lajstrom alapján mindenki számára nyilvánvaló, hogy a Rammstein nemhogy nem „náci”, de egyenesen a másik oldalon áll, annak ellenére, hogy „nem foglalkoznak politikával”. Valószínűtlennek tartom továbbá, hogy az Oroszországban véghezvitt gusztustalan provokációt „csupán” azért csinálták volna, hogy a homoszexuális lobbi 10 perc erejéig piedesztálra emelje őket, ezzel is reklámozva a Rammstein nevét. Sokkal inkább beszélhetünk egy tényleges, őszinte állásfoglalásról, amelyet egy nyugat-európai, „felvilágosult” zenekar nyilvánított ki az „elmaradott” és „bigott” Oroszország számára. Figyelembe véve pedig az együttes tagadhatatlanul népes rajongótáborát, sokakat befolyásolhatnak rossz irányba az ilyen lépésekkel.

Hiába, a baloldal ma már erőszakos kollektivizálás és átnevelés helyett főként a kultúrán át csempészi be a förtelmeit a mindennapjainkba. ’68 szelleme továbbra is kísért s erősebb, mint valaha!

Ábrahám Barnabás – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »