A queer kultúra is szlovák kultúra. Kezdetét vette a Szivárványos Pride Pozsonyban

A queer kultúra is szlovák kultúra. Kezdetét vette a Szivárványos Pride Pozsonyban

A queer kultúra is szlovák kultúra. Ezzel a szlogennel vette kezdetét az idei Szivárványos Pride a pozsonyi Szabadság téren. Az immáron 14. éve megrendezésre kerülő felvonuláson az idei téma a szlovák kultúra. A fesztivál mindenkinek teret ad, aki a kultúrát annak sokszínűségében szeretné megismerni és ünnepelni.

Lucia Plaváková (PS), a parlament emberi jogi és nemzeti kisebbségi bizottságának elnöke kifejtette, hogy egy év után Pozsonyban nemcsak a sokszínűség találkozik újra, hanem elsősorban az összetartozás és a mindenki iránti tisztelet. Szerinte ez az elmúlt években hiányzott a szlovák társadalomból.

„A pozsonyi Szivárványos Pride teret biztosít arra, hogy mindenki biztonságban és elfogadva érezhesse magát. A queer kultúra is része a szlovák kultúránknak és társadalmunknak. Egy demokratikus országban az egyenlőség és a szabadság nem csak a kiválasztottaké, annak mindenkire vonatkoznia kell”

– hangsúlyozta Plaváková.

Hírdetés

A Progresszív Szlovákia elnöke, Michal Šimečka kijelentette, hogy olyan Szlovákiát szeretne, ahol mindenkinek egyenlő jogai vannak, és ahol a biztonság és a méltóság mindenkit megillet, függetlenül attól, hogy kit szeret és milyen az identitása.

„Ahogy a kultúra sokszínű, az emberek is sokszínűek. Szeretném, ha végre egy olyan országban élnénk, ahol a politikusok nem mutogatnak ujjal ránk, LMBTI+ emberekre, és nem mondják, hogy nem ide tartozunk. Itt vagyunk, nem megyünk sehova. Itt akarunk élni, alkotni, dolgozni, szeretni és nevelni a gyerekeinket“

– zárta Plaváková.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »