A putyini Oroszország esete a muszlimokkal

Nem kevesen szeretnék Vlagyimir Putyin a fehér, keresztény Európa védelmezőjének látni. Ez azonban a vágyálmok kivetítése.

Sayfo Omar írása

A magyar és európai konzervatív oldal egy részében komoly félreértések élnek Vlagyimir Putyinnak az iszlámhoz és muszlimokhoz fűződő viszonyáról.

A migrációs válság nyomán nem kevesen szeretnék az orosz elnököt a fehér, keresztény Európa védelmezőjének látni. Mindez azonban nem több vágyálmok kivetítésénél és erőltetett analógiáknál.

Íme, 10 tény a fenti elképzelések árnyalására:

1, Oroszország 182 etnikumából 57 muszlim.

2, Európa legnagyobb muszlim városa Moszkva. A 10,5 milliós Moszkvának 1 millió állandó muszlim lakosa van, akik mellett további 1,5 millió muszlim dolgozik ideiglenesen a városban. Összesen tehát a lakosságnak több mint 20 százaléka muszlim, ami több, mint Berlinben (9%), Londonban (10%) Párizsban (15%) vagy Brüsszelben (15%).

3, Oroszországban ötezer bejegyzett muszlim vallási szervezet működik.

4, Európa legnagyobb mecsetét, a tízezer hívő befogadására alkalmas Moszkvai Katedrális Mecsetet Vlagyimir Putyin adta át 2015 szeptemberében.

Hírdetés

5, 2016. december 24-én tartott év végi sajtótájékoztatóján Putyin kijelentette: „Szeretném, ha semmilyen formában nem említenénk egy lapon az iszlámot és a terrorizmust.”

6, Az orosz hadsereg közkatonáinak több mint 10 százaléka muszlim.

7, 2008 végén Putyin utasítására az orosz hatóságok és titkosszolgálatok zéró toleranciát hirdettek az iszlám-ellenes szélsőjobboldallal szemben. 2008-ban még 109 gyilkosságot és 486 testi sértést követtek el ezek a csoportok. 2015-ben már csak 9 gyilkosság és 68 bántalmazás történt.

8, Az elmúlt években a putyini rendszer a Ramzan Kadirovval szövetséges csecsen (muszlim) maffiát használta fel különböző orosz (keresztény) titkosszolgálati erős emberek kiszorítására.

9, Oroszországban hozzávetőleg 50 ezer iraki és 150 ezer afgán háborús menekült él legálisan.

10, Az orosz bevándorláspolitikának semmi köze a valláshoz. A keresztény ukránok és muszlim kazahok azonos feltételekkel utazhatnak be, és egy kategóriába esnek a muszlim törökök és ortodox keresztény szerbek is.

*

Oroszországban a muszlimok már akkor teljes jogú állampolgárok voltak, amikor az amerikai elit iskolákba még az íreket sem engedték be. Oroszország ma is egy soknemzetiségű és sokvallású – mondhatni, multikulturális – birodalom, amelynek működése és működtetési metódusa teljesen más, mint azt nemzetállami logikával hinnénk vagy hinni szeretnénk.

Mivel pedig Putyin nem európai értelemben vett nacionalista vezető, hanem ennek a birodalomnak az irányítója, ha akarna, sem lehetne muszlim-ellenes. Különösen, hogy Moszkvának mint feltörekvő nagyhatalomnak jelentős érdekeltségei vannak a muszlim világban is. Persze tény, hogy az orosz hatóságok rendre fellépnek az ország nagyvárosaiban élő, 4 millió illegális migránssal szemben. Mint ahogy tény az is, hogy az orosz elnök vasököllel sújt le a nemzetbiztonságot veszélyeztető muszlim csoportokra bel- és külföldön egyaránt, az országban pedig nem tűri meg a radikális imámokat. De nem tolerálja a fehér, keresztény riválisokat sem. A mormon és nem történelmi evangélikus gyülekezeteket például idegen ügynököknek tartja és betiltotta működésüket.

(Forrás: Mandiner)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »