A Putyin-Netanjáhu találkozó kudarcának okaira világít rá egy vezető izraeli politikus

A Putyin-Netanjáhu találkozó kudarcának okaira világít rá egy vezető izraeli politikus

Jáír Lápid, a Jés ’Átid (Van Jövő – יש עתיד) nevű izraeli parlamenti párt elnöke kudarcként értékeli Binjámin Netanjáhu miniszterelnök Vlagyimir Putyinnál tett tegnapi látogatását Szocsiban, miután az oroszok már ma bejelentették, hogy Moszkva nem kíván változtatni a Szíriában követett eddigi politikáján. „Amint az elutazás előtt tartottam tőle, a találkozó Szocsiban kellemes légkörben zajlott ugyan, ám számunkra haszontalan volt” – írja Lápid az Fb-oldalára néhány órával ezelőtt kitett hírmagyarázatában.

Lápid szerint Binjámin Netanjáhu diplomáciai kudarcának lényege az, hogy Szíriában az oroszok a jövőben is együtt kívánnak működni Iránnal, s még azt is elnézik a perzsáknak, hogy az izraeli határtól húsz kilométeres távolságban tevékenykedjenek. (Az nem derül ki Lápid bejegyzéséből, hogy az oroszok a nemzetközileg elismert szíriai-izraeli határról beszélnek vagy az 1967-ben megszállt, majd bekebelezett szíriai Golán-fennsíkon jóval keletebbre kitolt izraeli határról – H. J.) Az izraeli határtól húsz kilométerre pedig az irániak katonai repülőteret, illetve a szíriai Földközi-tenger partján (amely az izraeli határtól jóval távolabbra esik, mint húsz kilométer – H. J.) pedig akár hadikikötőt is építhetnek, érvel a Van Jövő párt elnöke.

Hírdetés

Netanjáhu szocsi útját a politikus „az izraeli külpolitika hatalmas kudarcának” nevezi, amit a többi között azzal is magyaráz, hogy a zsidó államnak gyakorlatilag nincs külügyminisztere (mert ezt a fontos tárcát Bibi a kormányfősége mellett megtartotta saját magának – H. J.), s a külügyminiszteri teendőket mintegy hat, egészen más ügyekkel foglalkozó minisztérium egymással nem egyeztető vezetője között osztották föl. Lápid, aki bejegyzése szerint előre megjósolta Netanjáhu Putyinnál tett kilincselésének várható fiaskóját, azt is fölemlíti, hogy az izraeli külpolitika túlságosan későn reagált, illetve korábban nem dolgozott ki diplomáciai munkatervet Irán szíriai térhódításának a megakadályozására. „Netanjáhu már jó két évtizede beszél Iránról, ám nem tett semmit, s mostanra az irániak megérkeztek az izraeli határra”, írja Jáír Lápid.

Lápid a perzsák szíriai térhódításának másik okaként azt nevezte meg, hogy Izraelnek már régebben létre kellett volna hozni ütőképes, hatékony érdekszövetségeket a közel-keleti térségben (magyarán, Teherán szunnita arab ellenségeivel – H. J.), ám erre nem kerülhetett sor, mert Netanjáhu a palesztin kérdés megoldására nem hajlandó nemzetközi békekonferencián részt venni a térség érdekelt országainak a bevonásával. Pedig Szaúd-Arábia és Amerika már korábban figyelmeztetett arra, hogy a térségbeli Teherán-ellenes szövetségeket a palesztin-izraeli béketárgyalások nélkül Izrael képtelen lesz megkötni, emlékeztetett Jáír Lápid.

H. J. – Kuruc.info

Korábban írtuk: Netanjahu Szocsiban, Putyin jobbján hazudozott arról, hogy Irán mekkora veszélyt jelent az egész világra


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »