A Putyin-éra hozadéka: 10-ről 64%-ra nőtt a nemzetüknek különleges történelmi szerepet tulajdonító oroszok száma

A Putyin-éra hozadéka: 10-ről 64%-ra nőtt a nemzetüknek különleges történelmi szerepet tulajdonító oroszok száma

Egy friss felmérésből kiderült, az oroszok több mint fele úgy véli, hogy népüknek komoly szerepe volt a világtörténelem alakításában.

Az oroszok hatvannégy százaléka úgy vélekedik, hogy népük különleges szerepet töltött be a világtörténelemben. 1992-ben ez a szám alig haladta meg a tíz százalékot. Abban, hogy az oroszok olyanok, mint bármely más nép, csupán a megkérdezettek harminckét százaléka hisz. Negyedszázaddal ezelőtt ez az arány még nyolcvan százalék körül járt. Sőt, az utóbbi években azoknak a száma is emelkedett, akik büszkék arra, hogy Oroszországban élhetnek.

Hírdetés

A fentieken túl a válaszadók mintegy háromnegyede tartja nagyhatalomnak az országot. Egy év leforgása alatt pedig 76-ról 82 százalékra nőtt azok tábora, akik szerint Moszkvának ezt a nagyhatalmi státust meg kell őrizni a jövőben. Azok aránya viszont, akik szerint nem kellene ilyen szerepre törni, 17-ről 13 százalékra csökkent.

Az orosz társadalmat zömében, körülbelül ötvenszázalékos mértékben történelmi, majdnem negyvenszázalékos arányban úgynevezett lokális identitás (ragaszkodás a születési és gyermekkori helyszínekhez) alapján ítélik meg. Míg a területi identitás, a mi földünkhöz való viszonyulás alapján 38 százalék fogalmaz meg véleményt az államról.

A felmérést november végén, 137 településen, 1600 fős mintán készítették el. Karina Pipija szociológus szerint az eredmények a „posztkrími mobilizációs” hangulatot tükrözik, annak ellenére, hogy az ellenség elleni küzdelem aktív fázisa már véget ért. A nagyhatalmi mentalitás a szakértő szerint a Nyugat oroszellenes politikájára adott reakció.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »