A PSD Trianon napjává nyilvánítaná június 4-ét

A PSD Trianon napjává nyilvánítaná június 4-ét

Trianon napjává nyilvánítaná a kormánypárt június 4-ét, az erről szóló szociáldemokrata tervezet a szenátus napirendjén volt szerdán.

„A kezdemĂŠnyezĂŠs kĂĄros a kisebbsĂŠg-tĂśbbsĂŠg viszonyĂĄnak szempontjĂĄbĂłl, az elutasĂ­tĂĄsĂĄt kĂŠrjĂźk” – nyilatkozta szerdĂĄn, oktĂłber 9-ĂŠn Cseke Attila, az RMDSZ szenĂĄtusi frakciĂłvezetője.

Hírdetés

A tervezet értelmében június 4-én Románia megünnepelné a trianoni szerződést. A kezdeményezés arra kötelezné az önkormányzatokat, hogy tűzzék ki a román nemzeti lobogót.

„Trianon a romĂĄniai magyar kĂśzĂśssĂŠg szĂĄmĂĄra nem Ăźnnep. A kisebbsĂŠgi jogok bővĂ­tĂŠsĂŠre ĂŠs biztosĂ­tĂĄsĂĄra van szĂźksĂŠg, kĂĄros kezdemĂŠnyezĂŠsek helyett a kormĂĄnypĂĄrtnak ezen kellene dolgoznia, hiszen a kisebbsĂŠgek Ăźgye mindig a tĂśbbsĂŠg felelőssĂŠge” – hĂ­vta fel a figyelmet az RMDSZ-es szenĂĄtor.

A szociĂĄldemokrata pĂĄrt kĂŠrĂŠsĂŠre a tervezetet visszakĂźldtĂŠk a felsőhĂĄz kĂśzigazgatĂĄsi szakbizottsĂĄgĂĄba, hogy ĂşjbĂłl megvizsgĂĄljĂĄk azt. Az RMDSZ szenĂĄtora szerint ez az eljĂĄrĂĄs csak időhĂşzĂĄs: „a kormĂĄnypĂĄrt cĂŠlja az, hogy mĂłdosĂ­tĂĄsok nĂŠlkĂźl, hallgatĂłlagosan kerĂźljĂśn ĂĄt a tervezet a kĂŠpviselőhĂĄz asztalĂĄra. Mi azt szeretnĂŠnk, ha a kezdemĂŠnyezĂŠsről vitĂĄzna a szenĂĄtus plĂŠnuma” – mondta el Cseke Attila. (kĂśzlemĂŠny)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »