A PS és az SaS a Szivárványos Pride-ot a tisztelet jelképének tekinti, toleranciára buzdít

A PS és az SaS a Szivárványos Pride-ot a tisztelet jelképének tekinti, toleranciára buzdít Mészáros Richárd2024. 07. 20., szo – 13:27

Az ellenzéki SaS és a Progresszív Szlovákia (PS) mindenki számára egyenlő jogokat és a társadalmi toleranciát sürgetett, emellett a gyűlöletkeltés megszüntetésére szólított fel a szombati Szivárványos Pride kapcsán, amelyet a kölcsönös tisztelet szimbólumának nevezett.

„Egy olyan Szlovákiát szeretnék, ahol mindenki egyenlő jogokkal bír. Egy olyan helyet, ahol mindenkit biztonság és méltóság illet, függetlenül attól, hogy kit szeret vagy milyen az identitása” – nyilatkozta Michal Šimečka, a PS elnöke. A szombati eseményt a kölcsönös tisztelet szimbólumának és Szlovákia sokszínű kultúrájának ünnepeként értékelte.

Branislav Gröhling, az SaS szintén a kölcsönös tisztelet és tolerancia jelképének nevezte a Szivárványos Pride-ot. „Az SaS megalakulása óta elkötelezett ezen értékek iránt. Hiszünk az egyén szabadságában és abban, hogy mindenki jogosult boldogan, saját elképzelése szerint élni” – mondta. Hozzátette, hogy a tolerancia és a tisztelet kialakítása elsősorban a kormány feladata. „Egyetlen állampolgári csoportot sem szabad a politikusoknak célponttá tenniük” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkünk

Július 20-án, délben megkezdődött a 14. Szivárványos Pride Pozsonyban, a Szabadság téren. A rendezvény témája idén szlovák kultúra.

Hírdetés

„A kultúra olyan egyetemes nyelv, amelyet mindenki megért. A művészeten keresztül mások szemével láthatjuk a világot, hogy jobban megértsünk másokat, a művészet empátiára, mások megértésre ösztönöz. A kultúra megismerése által lebonthatók az előítéletek, a művészet közelebb hozza egymáshoz és egyesíti az embereket. Hisszük, hogy a kultúra a társadalmi elfogadáshoz és az LMBTQ emberek megértéséhez vezető út” – fogalmazott korábban Jana Mičeková, a fesztivál elnöke. Mičeková mindenkit meghívott a fesztiválra, aki szeretné megismerni és ünnepelni a szlovák kultúrát.

A szervezők hangsúlyozták, hogy az LMBTQ közösséghez tartozó emberek is részei az ország kultúrájának, és komoly szerepük van a kulturális életben. „Gyakran találkozunk olyan előítéletekkel, hogy az LMBTQ emberek nem részei a kultúránknak, pedig ennek ellenkezője az igaz. LMBTQ emberek mindig is éltek, alkottak Szlovákiában, különféle művészeti ágakban, már akkor is, amikor a ma használt kifejezések még nem léteztek. A múltban még sok queer művésznek el kellett rejtenie az identitását, de jelentős kulturális értéket hoztak létre, munkásságuk kulturális örökségünk fontos része” – mondta Alexandra Tamasová, a Szlovák Nemzeti Galéria modern és kortárs művészeti gyűjteményének kurátora.

A Dúhový Pride Bratislava Polgári Társulás nonprofit szervezet, a szlovákiai LMBTQ emberek egyenlőségét támogatja, elsősorban a kultúrán keresztül. Minden évben megszervezik a Szivárványos Pride országos kulturális fesztivált, amely a sokszínűség ünnepe, felhívja a figyelmet az LMBTQ emberekre, és rámutat a társadalomban játszott szerepükre. A Pride fesztivál kísérőprogramjai egész júliusban zajlanak, a fesztivál műsora megtalálható a Dúhový Pride Bratislava weboldalán.

A Büszkék vagyunk a családra felvonulás felvonulás tizenkettedik évfordulóját szintén július 20-án, 15:00 órától tartják a pozsonyi Jakab téren (Jakubovo námestie). A résztvevőkre különféle beszélgetések, koncertek és versenyek várnak.

„A rendezvény célja, hogy Szlovákiában terjesszük azt az örömöt, amelyet a család és a házasság képes adni a gyerekeknek és a házastársaknak; megmutatni, hogy a gyerekeknek nagyobb szükségük van az anyai és az apai szeretetre, mint tárgyakra vagy anyagi biztosítékra. Bátorítani akarjuk Szlovákiában az embereket arra, hogy ne fosszák meg a gyerekeiket attól, ami a legértékesebb – a jelenüktől és a szüleik szeretetétől. Buzdítani akarjuk őket, hogy átvészeljék a családban felmerülő nehézségeket” – közölték a szervezők a weboldalukon.

Anton Chromíknak, az esemény rendezője kijelentette, hogy a felvonulás elején a Jakab téren gyűlnek össze, majd a főváros utcáin fognak vonulni. „Azok, akik hamarabb érkeznek, részt vehetnek több különleges vendég család témájáról szóló beszélgetésén” – tette hozzá. Ezt követően koncertek és versenyek is várják a látogatókat. A gyerekeknek lufikat készítenek elő, és ugrálóvár is lesz.

(TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »