A prosztatarákot így előzhetjük meg

A prosztatarákot így előzhetjük meg

A bőrrák mellett a prosztatarák a férfiakat érintő második leggyakoribb rákfajta. Fontos tudni, hogy ennek a rákfajtának jók a gyógyítási esélyei, viszont ehhez kulcsfontosságú a korai felismerés. Kialakulásának megakadályozásáért sokat tehetünk.

Kutatások szerint azoknál a férfiaknál, akik több állati eredetű zsiradékot tartalmazó élelmiszert fogyasztanak, nagyobb a prosztatarák kialakulásának esélye. Fontos leszögezni, hogy nem arról van szó, hogy ezek az ételek kifejezetten rákot okoznak, ugyanakkor kimutatták az összefüggést a nagy mértékben végzett fogyasztásuk, illetve a betegség között – írja a Házipatika.com.

A keresztes virágú zöldségekről, mint a karfiol vagy a brokkoli, több kutatás is bizonyította, hogy rákmegelőző hatásuk lehet. Éppen ezért ezeket is érdemes minél gyakrabban beépíteni az étrendbe.

Hírdetés

A dohányzás nemcsak a tüdőrák kialakulásának esélyét növeli meg, hanem a prosztatarákét is. Egy 2010-ben készült kutatás szerint a dohányos férfiak körében 24-30 százalékkal nagyobb az esélye, hogy prosztatarákban halnak meg.

2014-ben jelent meg az a tanulmány, amely szerint a túlzásba vitt E-vitamin-fogyasztás növelheti a prosztatarák kialakulásának esélyét. Napi 15 mikrogrammnál többre nincs szüksége a szervezetnek ebből a vitaminból, így normál táplálkozás esetén nincs szükség rá, hogy táplálékkiegészítő formájában is szedjük.

A rendszeres nemi élet, illetve önkielégítés is csökkentheti a prosztatarák kialakulásának esélyét. Egy ausztrál kutatás szerint a heti 5 alkalommal maszturbáló férfiak esetében 34 százalékkal kisebb a prosztatarák kialakulásának esélye.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »