A Progresszív Szlovákia önállóan indul a választáson

A Progresszív Szlovákia önállóan indul a választáson

A Progresszív Szlovákia önállóan indul a választáson Mészáros Richárd2023. 02. 01., sze – 15:32

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia önállóan indul a választáson, jelentette be szerdán a párt elnöke, Michal Šimečka európai parlamenti képviselő. Hozzátette, a pártegyesülésről folytatott 2020-as megbeszélések rosszul végződtek az ország szempontjából.

Šimečka úgy véli, az előző választást fél évvel megelőző tárgyalások a Za ľudíval mindkét pártnak ártottak. „Végtelen és céltalan megbeszélések kezdődtek arról, hogy a PS összeolvad Andrej Kiska pártjával, és ez rosszul sült el. Az elveszett 200 ezer szavazat pedig Igor Matovič és Boris Kollár kormányzását eredményezte az ország számára, valamint egy ultrakonzervatív parlamentet. Tanultunk ezekből a hibákból és nem akarjuk ismét elkövetni őket” – magyarázta.

Hírdetés

A PS elnöke szerint a programbeli és értékrendbeli különbözőségek hasznára válnak a demokráciának, és a liberális, valamint a konzervatív pártok tisztességesen versenghetnek egymással.

A PS ismert személyekkel is tárgyal, akik indulhatnak a választási listáján, elsősorban nem aktívan politizáló személyekről van szó. Mikuláš Dzurinda volt kormányfő új pártjával kapcsolatban Šimečka azt mondta, minden olyan kezdeményezést üdvözöl, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy ne a Smer kormányozzon, ezért szorít Dzurindának, és örülni fog, ha észszerű, konzervatív, uniópárti erő jön létre.

Ha a PS bejut a parlamentbe, Šimečka lemond EP-képviselői mandátumáról és az Európai Parlament alelnöki posztjáról. A párt számára a másokkal való együttműködés alapfeltétele az EU és a NATO iránti világos elkötelezettség, a szakmai kormányzás, az emberi jogok és a jogállam védelme, valamint a korábbi botrányok kivizsgálása.

Az előrehozott választás szeptember 30-án lesz, a parlament január 31-én fogadta el az erről szóló határozatot.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »