A Polt-rejtély, avagy mazochista-e Orbán Viktor?

A Polt-rejtély, avagy mazochista-e Orbán Viktor?

A tegnapi, hétfői Magyar Nemzetben a főszerkesztő, D. Horváth Gábor tollából cikk jelent meg, amelyben – tömören összefoglalva – a bűnözök segítőjének bélyegzi a Polt Péter legfőbb ügyész vezetése alatt álló ügyészi szervezetet és Pintér Sándor belügyminiszter apparátusát. Az ok: a napilap és a Hírt TV két évvel ezelőtt a Fény utcai piacon leleplezte, hogy kereskedők a nemzeti érzelmek felkeltésének örve alatt kegyetlenül becsapták a vevőket. A nemzeti színű zászlóval díszített húsboltokban borjúhúsként árultak sértéshúst, amivel nemcsak indokolatlanul megkétszerezték hasznukat, de egészségre káros módon vezették félre a vásárlókat, ugyanis aki például, nem ismerve a hús fajtáját, tatár bifszteket készít nyers malachúsból, az az egészségre káros kórokozókat is nyelhet. Az ügyben számos büntetőfeljelentés született, de az ügyészség és a rendőrség lezárta az ügyet. Semmi baj, biztatták a hivatalos bűnüldöző szervek a tömegeket becsapó gazembereket.

Polt Péter 2000-től 2006-ig volt főügyész. Ma 2010 óta tölti be állását. A balliberális sajtó 2000. évi hivatalba lépése óta Fidesz-ügyészként állította be. Holott a másik oldal szolgája. Hogy ezt éppen kinevezője nem tudja, az maga a rejtély, mely e cikk tárgya.

Aki azért nem hisz a mai Magyar Nemzetnek, mert az az Orbánt geciző és leügynököző Simicska tulajdonában van (és volt), annak egy kis emlékezetfrissítő.

Bayer Zsolt 2004. július 17-én, tehát Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején, terjedelmes cikket írt a magyar Nemzetben ezzel az alcímmel: A jogszerűség és a szakértelem kapuját őrzi-e Polt Péter.

Idézetek a cikkből: „…mára általánosan elfogadott nézet lett ebben az országban”, hogy „…a Magyar Köztársaság ügyészsége (és persze a legfőbb ügyész) a Fidesz befolyása alatt áll. Annak megítélését, hogy ez az általánosan elfogadott nézet és vélemény milyen hatással van a magyar társadalom amúgy sem túl acélos és szilárd erkölcsi állapotára…”

A Polt ellen felhozott bizonyítékokból megtudjuk, hogy, még az Orbán-kormány idején, az ügyészség futni hagyta Medgyessyt. Azután, hogy lezárták a Gresham-palota eladása érdekében kifejtett törvényellenes lobbizása ügyében megindult vizsgálatot. Véletlenül, írja ironikusan Bayer, éppen a 2001-es választási kampány indulásakor, amikor a szocialista miniszterelnök jelölt elleni vádemelés nagyon kínos lett volna.

Bayer abszurd példák tucatjával mutatja be, hogy Polt az őt támadó MSZP és SZDSZ érdekeit képviseli. Így az ügyészség nyomozást indított, amiért Keller László MSZP-s közpénzügyi államtitkár feljelentést tett, miszerint az Orbán-kormány idején a Nemzeti Autópálya Rt. túl sok cégnek adott megbízást minőség-ellenőrzésre. Vagy amiért Liszkay Gábort, a Magyar Nemzet akkori főszerkesztőjét, ma a Napi Gazdaság tulajdonosát, egy év börtöntüntetésre ítélték, ugyanis lejárt a fegyvertartási engedélye. 1500 embernek járt le akkor, de csak őt ítélték el. Bayer levonta a következtetést: Polt Péter magatartása miatt Magyarországon már diktatúra van.

Csermely Péter, a Napi Gazdaság mostani főszerkesztője a Magyar Nemzet helyettes főszerkesztőjeként a Bayer-cikk után két héttel Zsák a Poltját címmel támadta a főügyészt mint a kormánykoalíció szolgáját. Utolsó két mondatában megjósolja Polt sorsát: „De Polt Péter dolgozik. És mégis, akkor is menni fognak. Zsák és Poltja egyaránt.”

Hírdetés

Egyik se ment. Orbán 2010-ben is a zsák foltját szemelte ki főügyésznek. Felesége, Polt-Palásthy Mariann sem nélkülözik. A Magyar Nemzeti Bank ügyvezetői igazgatójaként havi ötmillió forintos fixe van, de ezen felül még félmilliós béren kívüli juttatásra is jogosult. Vagyis a Polt házaspár majdnem hat és fél milliós jövedelemmel röhög a jobboldalon.

De ma már a kormányoldali sajtó nem támadja Poltot. Természetesen a politika-szagú ügyekben mindenkor a balliberális ellenzék érdekeit képviselő Pintér Sándor belügyminisztert sem.

2012 szeptemberében a Jobbik tiltakozott, amiért a Központi Nyomozó Főügyészség bűncselekmény hiányában elutasította a Mansfeld Péterre is halálos ítéletet kérő Mátsik György volt ügyész elleni feljelentést azzal az indoklással, hogy tette abban az időben nem minősült bűncselekménynek. Puszta véletlen, hogy Polt Péter apja, Polt Miklós a Kádár-éra alatt a Legfőbb Ügyészségen a bírósági főosztály örökös vezetője volt. Politikai ügyekben vérbíróként halálos ítéletek meghozatalában is részt vállalt.

De Polt nem egyedi eset. Orbán Viktor miniszterelnök ellenségének lenni jövedelmező foglalkozás. 2007 januárjában a Magyar Nemzet leplezte le, hogy a legnagyobb titokban a ma államelnök Áder János és Schmidt Mária holokauszt-luvnya, a Terror Háza igazgatója egy új, az Orbán Viktor vezette akkor ellenzéki Fidesszel rivalizáló pártot akar létrehozni. Egészségesen működő politikai rendszerekben a két embernek nem jutalom, hanem politikai jégverem lenne a sorsa, ha a likvidálandó kaparintja meg az ország vezetését.

Rejtett anyagi érdekekről beszélni Polt esetében sületlenség. Orbán és gépezete amúgy is annyit rabol, amennyit akar. Ameddig más magyarázatot nem sikerül találni, nem vethető el teljesen az a magyarázat, hogy a sérült lelkialkatú miniszterelnök mazochista is.

Szalonna János


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »