A politikai vezetők népszerűségéről, ismertségéről és alkalmasságáról készítettek felmérést

A politikai vezetők népszerűségéről, ismertségéről és alkalmasságáról készítettek felmérést

A HVG birtokába került egy felmérés a miniszterelnök-jelöltek, listavezetők, valamint pártelnökök népszerűségéről, ismertségéről és alkalmasságáról. Eszerint Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki politikus, de nemcsak ismertségben, hanem népszerűségben is messze van Orbántól. Az ellenzéki jelöltek alkalmasságban egymás mellett állnak.

A Závecz Research kutatása szerint

  • Orbán Viktor ismertsége 99 százalékpont, népszerűsége 43.
  • Karácsony Gergely ismertsége 78 százalékpont, ő a második legnépszerűbb, 32 ponttal.
  • Népszerűségben a harmadik Szél Bernadett (29 százalékpont), az ő ismertsége jóval magasabb, mint Karácsonyé, 86 százalékpont. Azonban Karácsonyt az őt ismerők 32, Szélt 29 százaléka látná szívesen fontos politikai szerepben.
  • Vona Gábor népszerűsége 27 százalékpont, ismertsége 95.
  • Az MSZP pártelnökének és a Momentum elnökének népszerűsége megegyezik (23-23 százalékpont), azonban Molnár Gyula ismertsége 77, Fekete-Győr Andrásé mindössze 61.
  • A kutatás megjegyzi, Karácsony a legnépszerűbb ellenzéki politikus, ismertségben javított is, de van még benne potenciál. Ugyan hiába állítja a megkérdezettek 78 százaléka, hogy ismeri a szocialisták és a Párbeszéd kormányfőjelöltjét, egy későbbi kérdésfelvetésre adott válaszból kiderül, valós ismertsége 60 százalék körül lehet.

    Rákérdeztek a politikusok tulajdonságaira is, a megkérdezetteknek bizonyos jellemzőket kellett egytől ötig osztályozni az adott politikussal kapcsolatban.

    Orbán Viktort a megkérdezettek 37 százaléka teljes mértékben hataloméhesnek tartja, csak 9 százalék mondta azt, hogy a kormányfő egyáltalán nem az. A hazugságskálán ötös (vagyis teljes mértékben az) osztályzatot adott Orbánnak a megkérdezettek 22 százaléka, négyest 12 százalék, hármast 25 százalék, kettest 20 százalék, egyest 12. (A maradék 7 százalék nem válaszolt.) Teljes mértékben karizmatikusnak gondolja a miniszterelnököt a válaszadók 33 százaléka, és a legmagasabb osztályzatot kapta a megkérdezettek 32 százalékától a határozottságra is.

    Vona Gábort a megkérdezettek 27 százaléka teljes mértékben hataloméhesnek gondolja (ötös osztályzat), de négyes szintre is sokan, 19 százaléknyian sorolták ebben a kategóriában. Megosztónak is sokan tartják Vonát, 20 százaléknyi megkérdezettől kapott ötös osztályzatot, ugyanennyi válaszadótól négyest.

    Hírdetés

    Karácsony Gergely számsorai mellett szerepel a legtöbb nem tudja/nem válaszol (a tulajdonságok mellett átlag 35–41 százaléknyian voltak ilyenek, míg Orbánnál és Vonánál jóval alacsonyabb szám szerepel), de fontos, hogy Karácsonyt vélik a legkevesebben hataloméhesnek (a megkérdezettek 22 százaléka állította ezt róla), valamint őt tartják a legkevésbé hazugnak is. Orbánhoz és Vonához képest szociális érzékenységben, igazságosságban, az emberek problémáira való odafigyelésben látták a válaszadók jobbnak Karácsonyt.

    A miniszterelnöki poszt betöltése kapcsán Orbán Viktort a válaszadók egy egytől ötig terjedő skálán átlag hármas szinten tartják alkalmasnak. Ötöst kapott a válaszadók 25 százalékától, ahogy egyest is ugyanennyi embertől.

    Karácsony a válaszadóktól a kormányfői alkalmasságra 2,3-ast kapott (egyest 30 százaléknyian adtak neki, ötöst 7 százaléknyian), de az ellenzék jelöltjei ebben a tekintetben fej-fej mellett állnak. Vona átlag 2,1-et (ő 40 százaléknyi egyes osztályzatot és 5 százaléknyi ötöst kapott), Szél átlag 2,1-et (egyest 42 százaléknyian, ötöst hat százaléknyian adtak neki).

    Azonban Karácsony kapta a legmagasabb osztályzatot az alkalmasságát tekintve a bizonytalanok körében (ötös skálán 2,5-öt), az ellenzéki térfél szereplői ennél alacsonyabb értékelést kaptak (Vona 2,2-t, Szél 2,1-t).

    Érdemes kiemelni azt is, hogy az egyes pártok támogatói mennyire tartják alkalmasnak más pártok miniszterelnök-jelöltjeit.

  • Karácsony Gergely esetén ez az átlag az MSZP szimpatizánsainál 3,2-es osztályzat, a DK-sok körében 3,5, az LMP szavazóinál 3,2.
  • Vona Gábor a Jobbik-tábortól 4-es, a fideszesektől 1,7-et, az MSZP-szimpatizánsoktól 1,8-at, a DK-soktól 2,4-et, az LMP szavazóitól 2-es osztályzatot kapott.
  • Szél Bernadett a fideszesektől 1,5-ös, az MSZP-sektől 2,3, a DK-soktól 3-as, sajátjaitól 3,8-as, a Jobbik szimpatizánsaitól 2-es osztályzatot kapott.
  • Orbán Viktor a Fidesz-tábortól a legmagasabb, 4,4-es osztályzatot kapta, a szocialista szavazóktól 1,9-et, Gyurcsány Ferenc pártjának szavazóitól 1,5-öt, az LMP-sektől 2,1-et, a Jobbik szimpatizánsaitól 1,8-at.
  • Összességében egyértelműen Karácsony bizonyult a legintegratívabb ellenzéki jelöltnek: más pártok támogatóitól és a bizonytalanoktól is ő kapta a legtöbb elismerést.

    Azzal együtt – ahogy azt láttuk –, hogy Orbán ismert és népszerű, a szerdán publikált Republikon-felmérés szerint a Fidesz tábora apad, két hónap alatt kilenc százalékot esett a jelenlegi kormánypárt. A friss mérés szerint Orbán pártja 48 százalékon áll a pártválasztók között, ami masszív fölény, de 2017 nyara óta a legalacsonyabb.

    Az ellenzék pártjai azonban összeszedték magukat, a Karácsony Gergely mögött álló MSZP–Párbeszéd januárhoz képest újabb 4 százalékpontot gyarapodott, és most 17 százalékon áll, úgy tűnik tehát, hogy a miniszterelnök-jelölt személyes népszerűségéből tudott profitálni a pártszövetség is. A Jobbik egy százalékpontos növekedéssel 19 százalékon áll jelenleg. Az LMP és a DK fej-fej mellett, előbbi 5, utóbbi 6 százalékon. Az Együttet és a Momentumot 2-2 százalékra mérték.

    A ZRI Závecz Research 1000 fős reprezentatív mintán készített felmérést, az adatfelvétel ideje január 15-28.

    Korábban írtuk: Republikon: megroggyant a Fidesz, araszol felfelé a Jobbik és sajnos az MSZP is


    Forrás:kuruc.info
    Tovább a cikkre »