A politika rá se hederít a tömeges méhpusztulásra

A politika rá se hederít a tömeges méhpusztulásra

Méhészek és környezetvédők tüntettek a francia elnöki palotánál, hogy cselekvési tervet követeljenek az európai méhpusztulás ellen. A kontinensen 3 évtizede csökken a méhek száma, a beporzás elmaradásával pedig a méhek pusztulása az emberiség élelmiszerforrásait veszélyezteti.

A méheknek rendeztek jelképes temetést a francia méhészek Párizs belvárosában, az elnöki palotánál. Az ellen tiltakoztak, hogy se a francia kormány, se az Európai unió nem tesz eleget a globális méhpusztulás megállítása érdekében.

„Ezek az emberek azért tüntetnek, mert a francia elnök rá se hederít a tömeges méhpusztulásra, miközben azt mondják, hogy fontos nekik a környezetvédelem. A mezőgazdaságban egyre több vegyi anyagot használnak, és minél kevesebb a méh, annál kevesebb a méhész is” – fogalmazott Yannick Jadot zöldpárti politikus.

A méhek legfontosabb szerepe nem a mézkészítés, hanem a növények beporzása. A zöldségek, gyümölcsök, beporzásának a 70-90 százalékát ők végzik. Becslések szerint az ember által fogyasztott élelmiszerek negyede kapcsolódik a méhekhez.

Hírdetés

„Azt kérjük a kormánytól, hogy hozzanak valami tényleges intézkedést a méhek védelme érdekében. 20 éve folyamatosan arról beszélünk, hogy pusztulnak a méhek, de a politikusokat és a mezőgazdasági lobbistákat ez nem érdekli” – emelete ki egy méhész.

A méhek száma a 90-es évek óta fogy. Ha a méhek kipusztulnak, akkor az emberiség is nehéz helyzetbe kerül, mert a méhek munkáját nem tudnánk pótolni.

„Az elmúlt 30 évben Európából eltűnt a rovarok 80 százaléka. Ugyanennyi idő alatt eltűnt a madarak 30 százaléka. A szemünk előtt omlik össze az európai vadvilág, de nem foglalkozunk vele, csak azt nézzük, hogy miből tudnánk pénzt csinálni” – hangoztatta egy másik méhész.

Európai szinten 2 hónapja tiltották be a neonikotinoid nevű vegyszereket, de 2020-ig ezeket is lehet még használni. A magyar kormány egyébként ellenezte a méhgyilkos szer betiltását, mert az olcsóbb, mint a méhbarát változat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »