A Politico szerint Brüsszel titkos egyezséget köt Szlovákiával

A Politico szerint Brüsszel titkos egyezséget köt Szlovákiával

POZSONY. Robert Fico azt állítja, minden világos a menekültek befogadásával kapcsolatban. A Politico címû lap viszont Robert Fico miniszterelnök és Jean Claude-Jucker, az Európai Bizottság elnöke találkozóját követõen azt állítja, titkos egyezség van születõben Pozsony és Brüsszel között.

A Politico emlékeztet, hogy Robert Fico nem népszerû az európai szociáldemokraták táborában a menekültekkel kapcsolatos kemény retorikája miatt. A honlap szerint Szlovákia a visegrádi négyek egyetlen olyan országa, amely ellen nem folyik jogi eljárás Brüsszel részérõl a menedékkérõk elutasítása miatt.

Állítólag Fico az utolsó, aki Junckernek megmaradt a V4-es országokban. Míg a Politico szerint Szlovákia érett módon biztosította az EU-elnökséget, Lengyelország és Magyarország eltérnek az uniós állásponttól, Csehország pedig választások elõtt áll, és a legnagyobb esélye a gyõzelemre Andrej Babiš euroszkeptikus liberális politikusnak van.

Hírdetés

Egyezség Brüsszel és Fico között?

A portál szerint ezért egyezség van születõben az Európai Unió és a „problémás gyermek”, Robert Fico között. „Fico egyetért a menekültkérdéshez kapcsolódó kompromisszummal, amiért cserébe az Európai Unió Közép-Európa elsõ emberévé teszi õt” – állítja forrásaira hivatkozva a portál. Hozzáteszi, az ilyen jellegû támogatás a jelenlegi szlovákiai helyzetet tekintve jól jönne. A kormányfõ fasisztákkal áll szemben a parlamentben, emellett a Bašternák-ügy miatt állandó nyomás nehezedik rá az ellenzék részérõl.

A kormányhivatal cáfol

A kormányhivatal határozottan tagadja ezeket az információkat, és azt állítja, hogy nem fog változni a kormányfõ kvótákhoz való hozzáállása. „A Politico dezinformációkat terjeszt. A kormányfõ a tárgyalás utáni sajtótájékoztatón is világosan elmondta, sosem változtatjuk meg véleményünket a kvótákra vonatkozóan” – reagált a miniszterelnök szóvivõje, Beatrice Szaboová.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »