„A poklot láttam”: tízezrek válhattak hajléktalanná

„A poklot láttam”: tízezrek válhattak hajléktalanná

Újabb nagy erejű földrengés rázta meg Közép-Olaszországot. A 6,5-es erősségű földmozgásban számos épület összedőlt vagy károsodott, több mint tíz ember megsérült. Halálos áldozatról nem érkezett jelentés. Sajtóhírek szerint több tízezren válhattak hajléktalanná. A pápa is együttérzését fejezte ki a földrengésben érintetteknek. A térségben augusztusban is földrengés pusztított. Akkor csaknem 300-an veszítették életüket.

Közép-Olaszországra vasárnap reggel csapott le újabb komoly, 6,5-es erősségű földrengés. A földmozgás központja Norcia és Preci között 10 kilométeres mélységben volt, Rómától északkeletre. Sok épület összedőlt vagy károsodott, többen megsérültek, számos embert a romok alól kellett kimenteni. Őket kórházba szállították.

Hírdetés

Norciában súlyosan károsodott a Szent Benedek-bazilika, az utcákat törmelék és por borítja. A beomló épületek parkoló autókat is megrongáltak, Vissóban pedig a temetőben is súlyos károk keletkeztek. Egy olasz televíziónak sikerült rögzítenie a földrengés utáni pillanatokat. A felvételeken látszik, ahogy az emberek az utcákon térdre borulva imádkoznak. Az egyik közeli település polgármestere, Marco Rinaldi azt mondta, hogy a településen minden beomlott. „Egy füstoszlopot látok, ez egy katasztrófa, egy katasztrófa. Az autóban aludtam, és a poklot láttam” – fakadt ki Rinaldi.

A rengéseket még a több mint száz kilométerre lévő olasz fővárosban is érezni lehetett. A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke Rómában volt a rengés idején. „Arra riadtunk, hogy mozog az egész ház, az ajtók, az ablakok csapódtak, mozgott tulajdonképpen az egész épület. Félelmetes élmény volt, még soha nem éltem át földrengést. Kellett néhány tizedmásodperc, amíg az ember felfogta, hogy ez az. Nem volt hosszú, nagyjából egy percig, talán még addig sem tartott” – nyilatkozta Szabó László, a bizottság elnöke a Hír TV-nek.

A térséget már szerdán is földrengés sújtotta, akkor egy ember veszítette életét. Augusztusban még pusztítóbb földmozgás volt a környéken, amely csaknem 300 halálos áldozatot követelt. Szakértők szerint a térségben 20-30 évente vannak földrengések, amelyek várhatóan folytatódni fognak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »