A pékségek nem tudják befolyásolni a kenyér bolti árát

A pékségek nem tudják befolyásolni a kenyér bolti árát

A pékségek nem tudják befolyásolni, hogy mennyibe kerül a kenyér az üzletekben – jelentette ki a kenyér világnapján a nyitrai Penam pékségben Milan Lapšanský, a Szlovákiai Pékségek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetsége (SZPCC) igazgatótanácsának elnöke. Hozzátette, hogy az üzemi boltjaikban viszont biztosan érzékelik majd a vásárlók a januártól életbe lépő élelmiszeráfa-csökkenést.

Lapšanský elmondta, azt nem tudják befolyásolni, hogy az üzletek ezt beépítsék az áraikba,

de véleménye szerint lesz változás.

Ennek kapcsán Robert Fico (Smer-SD) kormányfő is azt nyilatkozta, januártól olcsóbb lehet a kenyér.

Hírdetés

„Tudom, számos érvük van főleg a boltoknak, hogy az árképzés másképp működik, de ha azt mondják, hogy a 23%-os áfa miatt minden drágul, akkor szerintem az 5%-os áfa mellett csökkennie kell az élelmiszer árának” – mondta Fico.

A statisztikák szerint tavaly évi 33,6 kilogramm volt az egy főre jutó kenyérfogyasztás Szlovákiában. Lapšanský elmondta,

e tekintetben a vásárlók eléggé konzervatívak, hagyományos termékeket vásárolnak, csupán a lakosság 15%-a próbálja ki és fogyasztja az új termékeket.

A Penam az egyik legnagyobb pékséghálózat az országban, évente 17,5 millió kenyeret és 240 millió kiflit készít, 35 000 tonna liszt, 1100 tonna élesztő és 640 tonna só felhasználásával.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »