A pedofíliával gyanúsított személy genetikai profilja megegyezik egy korábbi szexuális bûncselekményt elkövetõjével

A pedofíliával gyanúsított személy genetikai profilja megegyezik egy korábbi szexuális bûncselekményt elkövetõjével

A bukaresti törvényszéki ügyészség közleményben tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy a pedofíliával gyanúsított rendőrt beazonosítása pillanatától kezdve, azaz január 7-étől megfigyelés alatt tartják.

Az ügyészek szerint január 5-én a bukaresti hatodik kerületben, egy tömbház liftjében és nyolcadik emeleti lépcsőfordulójában Eugen Stan rendőr megcsókolta egy 5 éves kislány arcát, száját és hasát, megérintette nemi szervét és arcon csókolt egy 9 éves kisfiút.

A vádhatóság szerint szintén a fővárosi hatodik kerületben 2012 októberében, egy tömbház liftjében és a lépcsőházban a gyanúsított megcsókolt és megölelt egy 7 éves kislányt, és arra kényszerítette, hogy megérintse nemi szervét.

A közlemény rámutat, hogy ez év január 8-án az Országos Kriminalisztikai Intézet orvosszakértői vizsgálatot végzett, amelynek során megállapította a gyanúsított genetikai profilját.

Kiderült, hogy ez megegyezik azzal a genetikai profillal, amelyet a 2012-ben elkövetett szexuális bántalmazási ügy kapcsán készítettek. Abban az ügyben ismeretlen tettes ellen indult nyomozás.

Hírdetés

Az ügyészek közleménye felidézi, hogy a 2012-ben elkövetett szexuális bántalmazási ügyet követően a környék összes térfigyelő kamerájának felvételeit leellenőrizték, a tettesről készült képsorokat közzétették a sajtóban, a televíziócsatornákon, a tettesről készült fotókat az összes bukaresti rendőrőrsre elküldték, és 2012-2017 között 300 személyt ellenőriztek le az adatbázisban, valamint 15 olyan személytől vettek biológiai mintát, akik külseje vagy személyleírása hasonló volt az elkövetőjéhez.

Mindezek után a bukaresti törvényszéki ügyészség vette át az ügyet, és a kriminalisztikai osztállyal közösen lebonyolított nyomozás eredményeként vádat emeltek egy 65 éves személy ellen, akit a sajtó „a pedofil kémnek” nevezett el. A férfit később jogerősen elítélték hét rendbéli, szexuális jellegű bűncselekmények miatt, amelyeket 5 és 10 év közötti áldozatok ellen követett el.

A közlemény szerint a nyomozó hatóságok továbbra is vizsgálják, hogy Eugen Stannak köze van-e a január 5-ihez hasonlóképpen lezajlott esetek elkövetéséhez. Az ügyészség mindezek fényében alaptalannak tartja azokat a, nyilvánosság előtt megjelent véleményeket, amelyek megkérdőjelezik az ügyben lebonyolított nyomozást.

A közlemény ugyanakkor cáfolja Carmen Dan belügyminiszter keddi kijelentését, miszerint az a 2009-es ügy, amelyben szintén érintett lehet a rendőr, elévült.

Az ügyészek szerint folyamatban van egy in rem eljárás egy 2009-es, szintén kiskorú ellen elkövetett szexuális bántalmazással kapcsolatos ügyben, amelyben további bizonyítékokat gyűjtenek. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »