A pedagógusok fizetése csaknem 600 euróval marad a felsőfokú végzettségűek átlagfizetése alatt

A pedagógusok fizetése csaknem 600 euróval marad a felsőfokú végzettségűek átlagfizetése alatt

Az alap- és középiskolai pedagógusok átlagfizetése 576 euróval alacsonyabb, mint általában a mesterképzésben részesült felsőfokú végzettséggel rendelkezők átlagbére. A pedagógusi átlagkereset bruttó 1206 euró, miközben a felsőfokú végzettségűek átlagfizetése 1782 euró. Ahhoz, hogy ezt a különbséget lefaragják, 48 százalékkal kellene emelni a pedagógusbéreket, olvasható a Profesia.sk elemzésében.

A statisztikai adatok alapján a pedagógusbérek a V4-ek tagországaiban messze a felsőfokú végzettségűek átlagfizetése alatt maradnak. A szlovákiaihoz hasonló a helyzet például Csehországban, ahol a pedagógusbérek és a felsőfokú végzettségűek átlagbére közötti különbség meghaladja a 49 százalékot. Lengyelországban ez a különbség nem egész 60 százalékos, míg Magyarországon csaknem 79 százalékos.

Példaként említik Horvátországot is, ahol ez a különbség mindössze 11 százalékos. De a szlovákiainál kisebb különbség van például Szlovéniában is, itt 27,5 százalékról beszélhetünk.

Hírdetés

„A mostani elemzés részben azért is készült, hogy felhívja a figyelmet a pedagógusok nemzetközi viszonylatban történő anyagi megbecsülésére“ – közölték. Az anyagi megbecsülés hiánya az egyik oka annak, hogy a fiatalok számára általában nem vonzó ez a pálya. Az Edujobs.sk portál szerint, mely a oktatásügyi állásajánlatokkal foglalkozik, a helyzet évről évre rosszabb. Egyre több pedagógusi állás vár betöltésre, melyek iránt azonban kevés az érdeklődő.

Az Eujobs.sk adatai szerint tavaly az 5849 pedagógusi álláskínálat több mint a fele Pozsonyban és környékén volt, főként az alapiskolák felső tagozatain tapasztalható pedagógushiány.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »