A pattanó csípő

A pattanó csípő

Rossz érzés, ha elkezd kattogni-pattogni a csípő, főleg ha egy idő után már fáj is.

Pattanó csípőről (coxa saltans externáról) beszélünk, ha a comb külső izompólyájának normálisan is meglévő, megerősödött kötege (tractus iliotibialis), a tomporcsúcs felett zökkenésszerűen csúszik, mintegy „átugrik”.

Viszonylag ritka elváltozás, mindkét nemet egyformán érinti, többnyire egyoldali, de fejlődési rendellenesség, illetve kötőszöveti okok miatt mindkét oldalon előfordulhat.

A jelenség ízülettől független, bár a betegek úgy élik meg, mintha a csípőízületük ugorna ki. A nagy tompor és a külső izompólya között normálisan is nyálkatömlő helyezkedik el, mely a kötőszövetes lemez sima súrlódását biztosítja.

Pattanó csípő esetében ez a finom súrlódás feszes zökkenéssé alakul át, mely következményes nyálkatömlő-gyulladást okozhat.

A páciensek arról számolnak be, hogy először egy oldalon, esetleg később mindkét oldalon, de eltérő intenzitással, bizonyos mozdulatoknál a csípőízület „kiugrását” észlelik, amit járás vagy guggolás közben is produkálni tudnak, és ami a tomportájékra helyezett kézzel jól tapintható.

Hírdetés

Amennyiben a fájdalom és a nyálkatömlő gyulladása áll előtérben, érdemes konzervatív kezeléssel próbálkozni: pár napos pihenés és nemszteroid gyulladáscsökkentő eredményes lehet.

Hogyha elsősorban a pattanás és zökkenés áll előtérben, a panaszok a külső combizom pólya megvastagodás feszülő kötegének átmetszésével megszüntethetők.

Van egy másik formája is a pattanó csípőnek, a coxa saltans interna: serdülőkorban vagy fiatal felnőttkorban, az ágyékhajlatban bizonyos mozdulatoknál észlelhető, fájdalmas zökkenés, kattanás.

A betegek két tünet miatt keresik fel az orvost, az egyik a szinte minden lépéskor észlelhető alhasi zökkenésérzés, a másik az ezt kísérő fájdalom.

Járás közben vagy hanyatt fekvő helyzetben a csípőízület hajlításakor és nyújtásakor bizonyos mozdulatoknál pattanó érzés tapintható a lágyékhajlat felett, az alhasban. Betapintva kifejezett nyomásérzékenység is tapasztalható.

Amennyiben a fájdalom a vezető tünet, itt is érdemes nemszteroid gyulladáscsökkentő kúraszerű adásával próbálkozni, azonban a páciensek többnyire a pattanó csípő megszüntetését kívánják.

A műtéti megoldással teljes panaszmentesség érhető el, az alhas külső részén ejtett rövid metszésből fel lehet keresni a panaszt okozó heges inas köteget és azt átmetszeni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »