A parlamentben gyilkolták volna meg a miniszterelnököt

Orosz nacionalisták álltak a mögött a bűnszervezet mögött, amelyik azt tervezte, hogy betör a montenegrói parlament épületébe, és ott gyilkolja meg az ország nyugatbarát miniszterelnökét. Az akcióval Montenegró tervezett NATO-csatlakozását szerették volna megakadályozni– mondta el Milivoje Katnic, az ország főügyésze a The Guardian beszámolója szerint.

Az országban zajló nyomozás információi szerint a csoport a választás napján ölte volna meg Milo Dukanovics kormányfőt, egy oroszbarát koalíciós kormányt a hatalomba segítve.

Az üggyel összefüggésben még október 16-án 20 embert tartóztattak le, szerbeket és montenegróiakat – néhányuk a kelet-ukrajnai harcokat is megjárta –, közülük 14-en még most is őrizetben vannak.

Hírdetés

Orosz érdekek

Az orosz hatóságok természetesen tagadják a tervezett puccsban való részvételt, ám nyíltan támogatják az úgynevezett hazafias pártokat, amelyek ellenzik az ország NATO-csatlakozását.

Katanic is elmondta, nincsenek bizonyítékaik az orosz állam beavatkozását illetően, ám a szervezők között két orosz állampolgár is van. A főőgyész szerint a választás napján 500-an jöttek volna Montenegróba erőszakot szítani, ráadásul még mesterlövészt is hoztak volna a miniszterelnök kiiktatására.

Montenegró nyugati közeledésével és NATO-csatlakozásával Oroszország mindenképpen rosszul járna, hiszen elveszítené egy balkáni szövetségesét, illetve Adriai-tengeri hozzáférését is. Montenegró a tervek szerint 2017-ben már csatlakozhatna is az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »