A parlament megszavazta a bírósági reformot

A parlament megszavazta a bírósági reformot

Hosszú hónapokon át tartó vita után a koalíció végül megszavazta Mária Kolíková (SaS) igazságügyi miniszter bírósági reformját.

A javaslat lényege, hogy úgynevezett bírósági körzeteket hoznának létre, amelyeken belül az egyes bíróságok különféle perekre specializálódnának, így például egy családjogi ügyekre szakosodott bírónak nem kellene büntetőjogi ügyekben döntést hoznia. Kolíková eredeti javaslatában lecsökkentették volna a bíróságok számát, azonban a koalíciós partnerei ezzel nem értettek egyet, ezért is húzódott hónapokig a vita.

Hírdetés

Az igazságügyi miniszter az átfogó reformot végül négy javaslatra osztotta fel. Az első javaslat a járásbíróságokkal, a második a kerületi bíróságokkal, a harmadik és a negyedik pedig az úgynevezett városi bíróságokkal foglalkozott. Ez utóbbiak Pozsony és Kassa városában jönnének létre. A járásbíróságokról szóló törvényt még a parlament februári ülésén szavazták meg, viszont a kerületi és városi bíróságokkal kapcsolatos törvények nem mentek át. A szavazás során a Sme rodina frakciója nem támogatta a reformot, az OĽaNO frakciójából Gyimesi György tartózkodott, illetve Kolíkovának a korábbi párttársait, Alexandra Pivkovát és Miriam Šutekovát sem sikerült meggyőznie.

A hírt frissítjük.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »