A parlament kedden szavaz Šimkovičová leváltásáról

A parlament kedden szavaz Šimkovičová leváltásáról

A hétfői parlamenti ülésen a képviselők a Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális miniszter ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról tárgyaltak. Erről és a Boris Susko (Smer-SD) igazságügyi miniszter leváltásáról szóló indítványról is kedden (október 29.) fognak szavazni.

Az ellenzék a Szlovák Nemzeti Galéria és a Szlovák Nemzeti Színház igazgatójának menesztése miatt bírálja a minisztert. Emellett szerinte Šimkovičová lerombolja a közszolgálati médiát és a kulturális támogatási alapokat, tevékenységével veszélyezteti a műemlékek felújítását, továbbá a legfontosabb kulturális intézmények működését. Šimkovičová kijelentette, hogy mindenben a törvények szerint járt el. A kormány kiáll a miniszter mellett, állásfoglalása szerint Šimkovičová teljesíti a képesítési és szakmai feltételeket a poszt betöltéséhez.

A két miniszter leváltása még augusztusban volt téma. A parlament akkor nem volt határozatképes, a szeptemberi ülésen pedig nem jutott idő ezekre a javaslatokra.

Hírdetés

A Hlas-SD nem fogja támogatni a koalíció miniszterei ellen benyújtott bizalmatlansági indítványokat. A párt szerint az, hogy a miniszterek lépéseivel kapcsolatos nézetek eltérnek egymástól, természetes dolog.

„Ezeket a kérdéseket zárt ajtók mögött tárgyaljuk meg a koalíciós tanács ülésén, és sosem az ellenzék populista javaslatai alapján” – tette hozzá.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »