A parlament jóváhagyta a 2024-es költségvetést

A parlament jóváhagyta a 2024-es költségvetést

A parlament jóváhagyta a 2024-es állami költségvetést. Peter Pellegrini (Hlas-SD) házelnök egy ügyrendi javaslattal még azelőtt berekesztette a költségvetési vitát, hogy az összes, vitába bejelentkezett képviselő felszólalt volna. A költségvetést mind a 79 jelenlevő képviselő megszavazta.

A tervezett költségvetési hiány a GDP 5,97%-ára csökken, eléri a 7,84 milliárd eurót. A hiány 0,5 százalékponttal csökken, az idei évre prognosztizált 6,52%-ról.

Magának az állami költségvetésnek a tervezett hiánya 7,62 milliárd euró. A bevételi oldalon 22,70 milliárd euróval, a kiadási oldalon 30,32 milliárd euróval számol a költségvetés.

„A hiány csökkenése főleg a konszolidációs intézkedésektől várható, elsősorban a bankszektor átmenetileg megnövekedett bevételeinek adójából, a megemelt egészségbiztosítási járulékbefizetésekből, a kőolaj-feldolgozásból származó bevételre kivetett szolidaritási hozzájárulás fenntartásából, a 2. nyugdíjpillérbe jutó járulékok csökkentéséből, a jogi személyek minimáladójának és kiegészítő adójának bevezetéséből, valamint az alkoholtermékek és dohánytermékek adójának emeléséből” – írta a költségvetési javaslatban a pénzügyminisztérium.

Hírdetés

Ugyanakkor 2025-től az uniós fiskális szabályok várhatóan megkövetelik a hiány további éves csökkentését a GDP 1%-ával. „Szlovákia esetében jövőre várhatóan életbe lép az uniós túlzottdeficit-eljárás, ami szigorúbb ellenőrzést von maga után. Ezért 2025-re a GDP 5%-ára, 2026-ra pedig a 4%-ára kell csökkenteni a tervezett hiánycélt” – tette hozzá a tárca.

Mindezek elérése érdekében a minisztérium elképzelése szerint a kormánynak 2026-ig további konszolidációs intézkedéseket kell elfogadnia a GDP 1,6%-a, 2,3 milliárd euró összegben. A következő évekre vonatkozó terveket a tárca időszűke miatt még nem dolgozta ki.

Az ellenzéki, főleg a Slovensko mozgalom képviselői órákon át olvasták fel a módosító javaslataikat, így hátráltatva az ülés menetét, Peter Pellegrini ezért egy ügyrendi javaslattal berekesztette a költségvetési vitát. A szavazáson végül egyetlen ellenzéki képviselő sem vett részt.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »