A párkányi Vadas volt igazgatója sárga csillagot visel majd a tesztelés miatt

A párkányi Vadas volt igazgatója sárga csillagot visel majd a tesztelés miatt

Garamkövesden fogyóban a mintavételi anyag, délután plusz 300 tesztet rendeltek a katonaságtól, itt szűrik a helembai lakosokat is. A többi környékbelit arra kérik, most ne menjenek Garamkövesdre teszteltetni magukat. A párkányi Vadas volt igazgatója szerint embertelen így a tesztelés.

A Párkány melletti Garamkövesden fegyelmezetten és rendben zajlik a tesztelés, a helyi kultúrházban minden szükséges feltétel biztosított. Ugyanitt tesztelik a helembai lakosokat is. Ján Elzer kövesdi polgármester lapunknak úgy nyilatkozott, délután két órakor kénytelenek voltak plusz 300 tesztet rendelni a lévai katonai parancsnokságtól, mert fogyóban van a mintavételi anyag, épp ezért kérik a környékbeli lakosokat és a párkányiakat is, hogy ma ne menjenek a községbe mintavételre, mert a garamkövesdieket és a helembaiakat részesítik előnyben.

„Kettőkor rendeltünk még további teszteket, egyelőre nem jeleztek vissza. Remélem, holnap már elég tesztünk lesz és nyugodtabb lesz a helyzet. Akkor talán még máshonnan érkezőket is tudunk majd fogadni

– mondta Ján Elzer polgármester.

Elzer azt is nehezményezte, hogy az utolsó pillanatban tudta csak meg, és hivatalosan máig nem értesítették őt arról, hogy a helembaiakat is fogadniuk kell. Szerencsére jó az összmunka a polgármesterek közt. Izrael Gergely, Helemba polgármestere ehhez annyit tett hozzá, ő is csak szerdán délelőtt tudta meg a lévai katonai parancsnokságtól, hogy Garamkövesdre kell menniük a lakosoknak, mert az érsekújvári közegészségügyi hivatal nem engedélyezte náluk a futballpályát sem a tesztelésre.

„Viszont, ha én nem telefonálgatok és nem járok utána, a mai napig nem tudtuk volna meg ezt. Nálunk a kultúrház és a községháza átépítés alatt, de a focipályán mindent be tudtunk volna biztosítani. Ennek ellenére Garamkövesdre kellett mennünk. Megoldottuk. A kövesdi kultúrházban ugyanis két, egymástól elválasztott mintavételi helyet alakítottunk ki” – taglalta a helyzetet Izrael Gergely.

Hírdetés

Mezei Sándor, Leléd polgármestere viszont azt mondta az Új Szónak, hogy a faluban van tesztelési hely, ennek ellenére Leléden csak holnap, vasárnap lesz biztosan tesztelés, mégpedig reggel hét órától, ugyanis az már pénteken kiderült, hogy csak vasárnapra tudtak egészségügyi személyzetet biztosítani, szombatra nem. A garamkövesdi kultúrházban eddig a kövesdieknek körülbelül a hatvan százalékát és a helembaiaknak is körülbelül a hatvan százalékát tesztelték le eddig – tudtuk meg a polgármesterektől.

01

Párkányban kora estére sem apadt az érdeklődés, délután öt óra tájékán voltak helyszínek, ahol kétszáz ember is sorban állt. A kultúrháznál is nagy a sor, most épp vacsoraszünetet tart a személyzet. Párkányban több, hatvanöt évnél idősebb ember is elment a tesztelésre, aki nehezen és bottal jár és nagyon idős, azokat előre engedték a katonák és a rendőrök is. Előfordult, hogy egy kerekesszékest előre kísért a rendőr, mire egy sorban álló morogni kezdett. Erre a rendőr visszafordult és annyit mondott: – Ön szeretne ebben a székben ülni? Az illető azonnal elhallgatott. Sőt, a kultúrháznál előfordult egy olyan eset is, hogy egy idős, bottal közlekedő néni szólt a személyzetnek, hogy a sorban egy fiatalember is várakozik, aki onkológiai páciens. Erre a személyzet rögtön előnyben részesítette a daganatos beteget is. Párkányban szintén nagyon sokan csak amiatt mentek tesztelni, hogy ne hiányozzanak a munkahelyükről, – kisvállakozók is. Mint egyikük fogalmazott: nem engedhetem meg magamnak, hogy két hétre bezárjam az üzletemet”.

A Vadas volt igazgatója erőszaknak tartja a tesztelést és a jövő héten sárga csillagot fog viselni

Gyetven Miklós, a párkányi Vadas fürdő volt igazgatója erőszakosnak, átgondolatlannak és megalapozatlannak tartja az országos tesztelést. Mint azt személyes Facebook-oldalán írja, részt vett ugyan a tesztelésen, de kikéri magának, hogy zsaroló és lealacsonyító bánásmódban részesítse a kormány a lakosságot a szerinte nem rendesen előkészített teszteléssel, ezért jövő héten tiltakozásul egész héten sárga csillagot fog viselni, Erőszakkal tesztelve – Násilne testovaný felirattal.

Gyetven különösen megalázónak tartja, hogy hétfőtől azokat, akik nem vettek részt a tesztelésen, azokat a kormány szerinte másodrendű kasztnak fogja tartani.

„Kérdem én: mi jöhet még ezután? Táborok tömeges fertőtlenítő zuhanyozásokkal és deportációk? Világosan ki kell nyilvánítani, hogy nem értünk egyet ezzel a gestapós módszerekkel, addig amíg nem lesz túl késő” – írja Gyetven Miklós. A Vadas volt igazgatója hozzáteszi: Senkit sem ösztönöz tömeges tüntetésekre, sem rendbontásra, sem erőszakos cselekedetekre. De üzeni a szlovák kormánynak, hogy mint egyszerű polgár, nem elégedett a módszereikkel.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »