A párizsi merényletek „agya” végig játszott üldözőivel

A párizsi merényletek értelmi szerzőjének tartott Abdelhamid Abaaoud a brüsszeli Molenbeek kerületben élt, normális nevelést kapott, és exkluzív középiskolába járt. Ennek ellenére elkezdett kisebb bűncselekményeket elkövetni. Nem világos, hogyan válhatott szélsőségessé, de rövid idő alatt megkapta az Iszlám Állam egyik szárnyának vezetését. Folyamatosan ingázott Szíria és Belgium között, mindezt úgy, hogy a titkosszolgálat ismerte tevékenységét, mégsem tudták kézre keríteni. Miután öccsét is magával vitte Szíriába, már saját családja is a halálát kívánta. Mindenki azt gondolta, hogy a szerdai Saint-Denis-i rajtaütéskor végre elfogják, de nem volt a helyszínen.

A francia hatóságok a pénteki merényletsorozat óta azt feltételezték, hogy a támadások kitervelőjének tekintett Abdelhamid Abaaoud Szíriában tartózkodik. Ehelyett a legfrissebb hírek szerint a Stade de France-tól – ahol pénteken többen is öngyilkos robbantást hajtottak végre – néhány száz méterre, egy lakásban rejtőzött. Utóbb kiderült, ez a hír is hamisnak bizonyult. A párizsi elővárosban, Saint-Denis-ben megbújó radikálisok közül egyet egy francia mesterlövész terített le, egy nő, aki Abaaoud rokona volt, felrobbantotta magát, hét feltételezett terroristát pedig őrizetbe vettek. Abaaoudnak azonban nyoma sincs.

A 27 éves, belga állampolgárságú, molenbeeki születésű Abdelhamid Abaaoud már a pénteki terrortámadások előtt is az egyik legkeresettebb európai dzsihadista volt, hiszen azt feltételezték róla, hogy ő lehet a korábbi, frankofón területek ellen végrehajtott merényletek értelmi szerzője.

A Stade de France-nál történt támadástól nem messze rejtőztek el Abaaoud megmaradt merénylői Fotó: LIONEL BONAVENTURE / Europress/AFP

A nyomozók azt gyanítják, hogy egy korábbi francia gyorsvasút elleni és egy párizsi templomnál végrehajtott támadást is ő tervezhetett meg.

Exkluzív katolikus gimi

Abdelhamid Abaaoud átlagos arab bevándorlócsalád sarjaként született Brüsszelben 1987-ben. Apja ruhaboltot üzemeltetett a Rue de l’Avenir-en egy rendőrörs közelében. A tehetősebb Collège Saint-Pierre d’Uccle nevű katolikus gimnáziumba járt. Az iskolaigazgató egyik neve eltitkolását kérő asszisztense a The New York Timesnak azt mondta, Abaaoud gyenge teljesítménye miatt megbukott, mások szerint rossz magatartása miatt kellett távoznia az intézményből.

Ezt követően több piti bűncselekményt követett el molenbeeki barátaival. 2010-ben az egyik pénteki merénylővel, Ibrahim Abdeslammal együtt ült börtönben lopás és drogkereskedelem miatt. Ibrahim gyermekkori barátja volt, együtt nőttek fel a kerületben. Nem sokkal később már szabadlábon voltak, Abaaoud Molenbeekben maradt.

Macska-egér játék

2013-ban biztosan Szíriába utazott, de később Görögországon keresztül visszatért Belgiumba. 2014-ben visszament a szíriai Aleppóba, ahol egy olyan épületben rögzítettek videót, mely francia nyelvű dzsihadisták bázisául szolgált. A felvételen a következőket mondta: ƒ

Hírdetés

„egész életemben azt láttam, hogy a muszlimok vére folyik. Imádkoztam Allahhoz, hogy törje meg azokat, akik szemben állnak vele, törölje el őket a föld színéről.”

Téves halálhír

A férfi felbukkant korábban egy videón is, amelyen hullákat szállítanak egy tömegsírhoz Szíriában. Ezt megelőzően egyébként elterjedt róla, hogy életét vesztette harc közben. Időközben felvette az Abu Omar al-Baljiki, vagyis Abu Omar „A belga” nevet.

Egy volt hírszerző állítása szerint 2014 végén Athénban mobilról felhívta egyik molenbeeki ismerősét Belgiumban, ez alapján sikerült rátalálni, de röviddel ezután újra szem elől vesztették. Nem sokkal később viszont már Belgiumban bukkant fel, de itt sem tudtak nyomára akadni. Ez annak fényében meglepő, hogy ekkor már biztosan szerepelt az európai titkosszolgálatok top bűnözőket összesítő listáján. Repülővel így valószínűleg nem utazhatott, más közlekedési módot kellett választania, még az sem zárható ki, hogy a migránstömegbe vegyülve mozgott. Ez egy másik párizsi merénylő esetében is felmerült korábban.

Minden bizonnyal kulcsfigurája lehet annak a belga terrorsejtnek, melyet a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni akciót követően próbált meg felszámolni a brüsszeli rendőrség. Az idén januárban Belgium több pontján, így Molenbeekben is végrehajtott terrorellenes akciók egyike az ő előkerítését célozta.

A terrorista a Dabiq dzsihadista magazinnak adott interjúban azzal büszkélkedett, hogy anélkül tud csapást mérni Nyugat-Európára, hogy a belga titkosszolgálat el tudná kapni. Arról is beszélt, hogy a szolgálatok figyelik őt, sőt egy alkalommal egy rendőr is feltartóztatta. Egy fotó miatt történt az eset, melyen az Iszlám Állam zászlójával fényképezkedett. Miután azonban a rendőr nem ismerte fel, elengedte.

A büszke interjúalany Fotó: Europress/AFP

Abaaoud az interjúban még kérkedett is azzal, milyen simán meg tudott lógni az őt üldözők elől: „a nevemet és a fotómat is közzétették a hírekben, mégis hazámban tudtam maradni, merényletterveket tudtam készíteni, és biztonságban el tudtam hagyni Belgiumot, ha a helyzet úgy hozta.”

Családja a halálát kívánta

Családja idővel teljesen Abaaoud ellen fordult. Abaaoud 13 éves öccsét, Younest is magával vitte Szíriába, a fiút egy ideig a világ legfiatalabb dzsihadistájaként tartották számon. Apja a legifjabb családtag „elvesztését” követően azt nyilatkozta egy belga lapnak, hogy nem bírja tovább, gyógyszereznie kell magát, annyira kikészült a történtek miatt. „Szétrobbantotta, megbecstelenítette a családunkat, soha többé nem akarom látni” – mondta Omar Abaaoud. Nővére, Yasmina abban reménykedett, hogy bátyja már nincs az élők sorában. Omar Abaaoud egy közeli barát bevallása szerint árulja brüsszeli boltját és Marokkóba költözött.

Abdelhamid Abaaoud biztonsági szakértők szerint az Iszlám Állam egyik líbiai szárnyát, a Katibat al-Battar al Libit vezette. Családja eredetileg Marokkó északi részéből származik, ahol a líbiaihoz hasonló dialektust beszélik. Molenbeek arabok lakta része mintegy 70 százalékban Marokkóból érkezett, Abaaoudnak így nem lehetett nehéz dolga, hogy a kulturálisan vele azonos ismerősökből hívjon radikalizálódott fiatalokat az Iszlám Állam soraiba.

Abaaoudot távollétében 20 év börtönre ítélték abban a perben, melyet a Sharia4Belgium ellen indított egy antwerpeni bíróság. A vád szerint embereket toborzott az Iszlám Államnak, legfőbb belga összekötője pedig a szervezet szóvivője, Fuad Belkasszem volt. A csoport 46 tagja ellen tavaly szeptemberben emeltek vádat Belkasszemet 12 év börtönre ítélte a bíróság.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »