A paptermő faluban, Ajakon kezdte újra az egyházközségek látogatását Palánki Ferenc püspök

A paptermő faluban, Ajakon kezdte újra az egyházközségek látogatását Palánki Ferenc püspök

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök folytatja kétnapos kánoni vizitációit az egyházmegye plébániáin. Az ajaki egyházközséget január 28-án és 30-án látogatta meg Fodor András helynökkel együtt.

A főpásztor a kánoni vizitációkat 2018. április 12-én kezdte el, később a járványügyi helyzet miatt a látogatásokat szüneteltette.

A vizitáció célja az egyházközségekben a hitélet őrzését és gyarapítását szolgáló lelkipásztori munka, a szent helyek, az oktatási-nevelési intézmények személyi és tárgyi infrastruktúrájának áttekintése. A vizitáció a megyéspüspök apostoli cselekvése, amelyet pásztori szeretettől áthatva végez, és amellyel kinyilvánul, hogy ő a részegyház egységének látható alapja.

Palánki Ferenc megyéspüspök a vizitáció részeként január 30-án szentmisét mutatott be az ajaki Nagyboldogasszony-templomban, így a hívekkel és a képviselő-testület tagjaival is találkozott.

Palánki Ferenc püspök immár 7. éve szolgál a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében. A szentmise elején elmondta, a látogatás célja nem az ellenőrzés, hanem a segítés, a találkozás létrejötte, a szeretet növekedése. Külön megköszönte a Szent László Imaszövetség ajaki híveinek, hogy ilyen nagy számban részt vesznek a papokért és papi hivatásokért imádkozó közösségben. Az ajaki hívek több mint száz fővel az imaszövetség tagjainak 10 százalékát teszik ki.

Az ajaki egyházközség már sok papot adott az egyháznak.

A főpásztor az évközi idő 4. vasárnapján elhangzott prédikációjában visszatekintett egy csesztvei emlékére. A településen 11 évig szolgáló Vigyázó Miklós atyát egyik alkalommal megkérdezte egy idős bácsi: Miért kell mindig a szeretetről beszélni? A plébános erre azt válaszolta, hogy amikor a szeretetről beszélünk, Istenről beszélünk. Ha valaki azt mondja, nem hisz Istenben, akkor nem hisz a szeretetben sem. Aki a szeretetben hisz, Istenben is hisz.

Ezután a püspök Nemeshegyi Péter jezsuita atyáról is elmondott egy történetet, aki harminc évig élt Japánban, misszióban. Péter atyát meghívták egy konferenciára, hogy előadást tartson szerzetes nővéreknek. A jezsuita pap egy egész órán át beszélt a szeretetről. Az előadás végén megkérdezte tőle egy nővér: „Professzor úr, de mi a szeretet?” Az atya válaszként rámutatott a keresztre: „Kedves nővér, nézzen a keresztre, amit ott lát, az a szeretet.”

Hírdetés

Valóban sokféleképpen lehet a szeretetről beszélni, de ha meg akarjuk ismerni Isten szeretetét, akkor ránézünk a keresztre vagy a betlehemre. Ez Isten szeretete. Jézus Krisztus eljött erre a világra értünk, hogy megváltson, megmentsen bennünket, mert jól tudja, hogy az ember a bűnei miatt elszakadt az Istentől, a szeretet forrásától, és nem talál vissza.

„Szólhatok az emberek vagy az angyalok nyelvén, ha szeretet nincs bennem, csak zengő érc vagyok vagy pengő cimbalom” (1Kor 13,13) – idézte a szentleckében elhangzott szeretethimnusz sorait a főpásztor, majd kifejtette: a szeretet nem csupán egy érzés. „Ha így gondoljuk, akkor nagyon melléfogunk, nem ismerjük Jézus szeretetét, pedig Ő a kereszten bebizonyította, hogy Isten mennyire szereti az embert. A szeretet tehát nem csupán érzés, hanem cselekvés. A szeretetben áldozatot hozok a másikért, magamról elfeledkezve; segítek embertársamnak, hogy kincseket hozzon elő, igazi, örök és valós értékeket az életében, és ezáltal lesz az én életem is gyümölcsöző.”

Majd A szeretet művészete című könyvre utalt, amelyben a szerző, Erick Fromm kifejti, hogy a mai világban az emberek tévesen azt gondolják, akkor kapnak sok szeretetet, ha szeretetre méltóak lesznek. A megyéspüspök rávilágított, hogy az igazi szeretet ingyenes, nem kell kiérdemelni. Az ember a létezésével már szeretetre méltó. Jézus sem azért szeret bennünket, mert jók vagyunk, hanem, hogy jók legyünk – fogalmazott.

Az Isten meglátogatott, megszólított, meghívott bennünket, és amikor eljött, nem ismerték fel a látogatását (Ld. Lk 4,21–30). Jézus elment szülővárosába, és az emberek nem ismerték fel, mert tele voltak előítéletekkel. Csodálkoztak a fenséges szavakon, amelyeket hallottak, de később már nem a szavakra figyeltek, hanem arra, aki mondja azokat. Az előítéletek megakadályoznak abban, hogy felismerjük és befogadjuk Isten szeretetét.

A kánoni vizitáció alatt bemutatott szentmisén a hívekkel együtt részesülünk Isten kegyelmében, együtt járulunk Isten színe elé, együtt imádkozunk és kérjük az Ő segítségét, hogy felismerjük látogatásának idejét, a szeretetét, hogy az ne csak egy érzés legyen, hanem döntés Isten és embertársaink mellett – fejezte be elmélkedését Palánki Ferenc.

A szentmisén a helyi Angyal-kórus szolgált.

A kánoni vizitáció lezárásaként a szentmisét követően a püspök személyesen is találkozott az egyházközség képviselő-testületével; a találkozó kötetlen beszélgetéssel és közös ebéddel telt el.

Forrás és fotó: Hasulyóné Rutkai Éva sajtóapostol, Ajak/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »