A pápának az amerikai-mexikói határ megerősítése sem tetszik – szerinte nem is kellene tartani a beözönlőktől

Bírálta a katolikus egyházfő az amerikai-mexikói határ további megerősítéséről szóló fehér házi terveket. Ferenc pápa szerdán a panamai Katolikus Ifjúsági Világtalálkozóra utazva újságíróknak a migrációval kapcsolatban úgy fogalmazott, a félelem megőrjíti az embereket.

Ferenc pápának az egyik újságíró beszélt a Tijuanában szerzett tapasztalatairól. Felelevenítette, hogy a mexikói település határában egy kerítés fut egészen a Csendes-óceánba, hogy az illegális bevándorlókat megakadályozza az Egyesült Államokba való bejutástól. Ferenc pápa a válaszában megjegyezte, a migránsokkal szembeni "ellenségeskedést" az "irracionális félelmek" gerjesztik.

Donald Trump amerikai elnök az általa követelt határfal megépítésére 5,7 milliárd dollárt kért jóváhagyásra a kongresszustól a kormányzati működésre szánt költségvetésben. A mexikói-amerikai határon az illegális bevándorlók távol tartására létesítendő akadályt a képviselőházban többséggel rendelkező demokraták azonban elutasítják, ami – a büdzséről való megállapodás hiányában – az amerikai kormányzat részleges leállásához vezetett.

Hírdetés

A bevándorlás várhatóan Ferenc pápa panamai látogatásának egyik kiemelt témája lesz. A január 28-ig tartó vizit Ferenc pápa első külföldi útja 2019-ben. A katolikus egyházfő a kedden kezdődött Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából utazott a közép-amerikai államba.

A Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó szervezői a pápa érkezése előtt nem sokkal közölték: a rendezvényen több mint százezer zarándok regisztráltatta magát a világ 156 országából. Korábban a Vatikán arról tájékoztatott, hogy 150 ezer látogatót várnak, néhány hete azonban még 200 ezerről volt szó. Nagyobb részvételre számítanak viszont a rendezvényt záró vasárnapi misén.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »