A pápa meglátogatta a Vatikánban táborozó gyerekeket: Mindig béküljetek ki!

A pápa meglátogatta a Vatikánban táborozó gyerekeket: Mindig béküljetek ki!

Ferenc pápa az előző évekhez hasonlóan, idén is fölkereste a Vatikáni Kertekben működő „Estate Ragazzi” nyári tábort, amelyet vatikáni alkalmazottak gyermekeinek szerveznek. Ezúttal július 18-án, a júniusban átadott Szent József-központ sportpályáján találkozott és beszélgetett a fiatalokkal családról, békéről, szentévről.

A Szentatya csütörtökön reggel a Szent Márta-házban fogadta azokat a jótevőket, akiknek köszönhetően létrejött az új Szent József-központ a Vatikánban a hajós szökőkút közelében, mely otthont adott az idei gyerektábornak.

Később, a táborban a pápát Fernando Vérgez Alzaga bíboros és Raffaella Petrini nővér, Vatikánvárosi Állam Kormányzóságának elnöke és főtitkára fogadták. A gyerekek eközben padelt játszottak, kártyáztak, a medencében ugráltak, majd felhangzott a tábor himnusza, és nagy taps tört ki a Szentatya érkezésének hírére.

A pápa először a nyári tábor nevelőivel találkozott, akiknek köszönetet mondott szép munkájukért. „Köszönöm, hogy segítetek. Néhányan közületek gyerekként vettetek részt a táborban, és most közreműködőként segítetek. Vigyázzatok a gyerekekre!”

Ferenc pápa ezután a gyerekekhez ment, akik a kis zöld sportpályán ülve várták, „Köszönöm” – feliratú táblákkal a kezükben. Öten közülük kérdéseket tettek föl a Szentatyának. Elsőként a legkisebb, Paolo: „Kik voltak a lovagjai, amikor kicsi volt?” – kérdezte, utalva a tábor idei témájára: „Kóbor lovagok”. Ferenc pápa azonnal rávágta: „A szüleim”. Ezután felidézett néhány gyerekkori emléket Argentínából, amikor négy testvérével az asztalnál ültek, anyukájával és apukájával, akik tanították őket a dolgokra. „A szülők, a család által növekedünk” – mondta, majd a nagyszülők fontosságát emelte ki.

Matilde is a nagyszülőkről érdeklődött, mire Ferenc pápa elmesélte, hogy a nyarakat vagy az apai, vagy az anyai nagyszülőknél töltötte Argentínában. Szép időszak volt, mint mindig, amikor velük vagyunk. „Beszéljetek a nagyszüleitekkel!” – buzdította a gyerekeket a pápa, majd megkérdezte, mit gondolnak a nagymamákról, nagypapákról? „Örömet adnak” – kiáltotta az egyik kislány az első sorból. „A nagyszülők segítenek nekünk, hogy megtaláljuk az utunkat” – válaszolta egy másik lány. „Jól van, ügyesek vagytok, legyetek mindig a nagyszüleitek közelében, rendben?” – nyugtázta válaszaikat a pápa.

Hírdetés

A béke fontosságáról is beszélt a Szentatya a gyerekeknek. „Békét teremteni a legszebb dolog az életben, és meg kell tanulnunk kibékülni otthon, amikor veszekszünk a testvérünkkel, amikor haragszunk.”

„Sose feküdjetek le haraggal, béküljetek ki előtte” – ez mindenkire érvényes, „a szülőkre is, amikor veszekednek”.

Michele a 2025-ös szentévről kérdezte a pápát: „Hogyan készülhetünk mi, fiatalok a jubileumra?” „A jubileum az öröm szóból ered. Ezért mindig örömmel kell készülni rá – felelte a Szentatya. – Az öröm azonban nem egyenlő a szórakozással, ami nem mindig jó dolog.”

Végül Alice felolvasott egy levelet az egész közösség nevében, a nyári tábort csodálatos élménynek nevezve. A találkozó végén együtt imádkoztak, majd elengedtek egy csomó színes léggömböt (nem műanyagból, hanem természetes gumiból készültek), fehér is volt köztük a pápának, mindegyiken ugyanaz a felirat, mint ami Ferenc pápa háta mögött a transzparensen: „Neked, kedves lány és kedves fiú: értékes vagy Isten szemében”. Ezzel a jelképes gesztussal akarták minnél több emberhez eljuttatni a pápa üzenetét – magyarázták a szervezők. Ferenc pápa pedig még egyszer köszönetet mondott nekik és a gyerekeknek az örömteli hangulatért.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »