A pápa felmentette Joseph Strickland texasi püspököt főpásztori szolgálata alól

A pápa felmentette Joseph Strickland texasi püspököt főpásztori szolgálata alól

A Vatikán november 11-én hozta nyilvánosságra a pápa döntését a texasi tyleri egyházmegye irányításával kapcsolatban, miután két amerikai püspök apostoli vizitációt végzett az egyházmegyében.

A Szentatya felmentette Joseph E. Strickland püspököt a tyleri egyházmegye (USA) lelkipásztori irányítása alól, és Joe Vásquez austini püspököt nevezte ki ugyanennek az egyházmegyének az apostoli adminisztrátorává, tehát az egyházmegye sede vacante állapotban maradt. A döntés azután született, hogy a pápa tavaly júniusban apostoli vizitációt rendelt el az egyházmegyében, amit Dennis Sullivan camdeni püspökre és Gerald Kicanas tucsoni emeritus püspökre bízott.

Daniel Nicholas DiNardo bíboros, Galveston-Houston metropolita érseke nyilatkozatot adott ki a felmentés híre kapcsán, amelyben megjegyezte, hogy Dennis Sullivan camdeni püspök és Gerald Kicanas, Tucson emeritus püspöke „alapos vizsgálatot végeztek a tyleri egyházmegye ordináriusa, Joseph Strickland püspök kormányzása és vezetése minden aspektusáról”, majd „a látogatás eredményeként a Szentatyának azt az ajánlást fogalmazták meg, hogy Strickland püspök nem folytathatja megbízatását”. A Püspöki Dikasztérium és a Szentatya több hónapig tartó alapos mérlegelése után arra jutottak, hogy Strickland püspök lemondását kérjék.

Hírdetés

Miután november 9-én Strickland püspökkel tudatták ezt a kérést, megtagadta a lemondást. Ferenc pápa ekkor döntött a püspök eltávolításáról. DiNardo bíboros hangsúlyozta közleményében: „A tyleri egyházmegye helyzetének végleges rendezésére várva a Szentatya Joe Vasquez püspököt, Austin püspökét nevezte ki apostoli adminisztrátorrá.” DiNardo bíboros nyilatkozatát e kéréssel zárta: „Tartsuk meg Strickland püspököt, a tyleri egyházmegye papságát és világi híveit, valamint Vasquez püspököt imáinkban.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Wikipedia

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »