A pápa elfogadta Kondrusiewicz belarusz érsek lemondását és apostoli adminisztrátort nevezett ki

Tadeusz Kondrusiewicz minszk-mohiljavi érsek-metropolita 2021. január 3-án nyugdíjba vonul, pontosan azon a napon, amikor betölti 75. életévét. Ferenc pápa elfogadta lemondását és kinevezte Kazimir Velikoszelc püspököt a Minszk-Mohiljavi Főegyházmegye apostoli adminisztrátorává.

A Szentszék hivatalos nyilatkozatában többek között ez olvasható: „A Szentatya elfogadta Tadeusz Kondrusiewicz érsek, minszk-mohiljavi metropolita által az Egyházi Törvénykönyv 401. cikkelye 1. §-ával összhangban benyújtott lemondó levelét, és egyúttal kinevezte a fenti érseki székbe sede vacante apostoli adminisztrátornak Kazimir Velikoszelc OP blandai címzetes püspököt, a pinszki egyházmegye segédpüspökét.”

XVI. Benedek pápa 2007. szeptember 21-én nevezte ki Tadeusz Kondrusiewicz moszkvai érseket minszk-mohiljavi metropolitává, miután felmentette őt a Moszkvai Istenszülő Főegyházmegye vezetése alól. 2015 júniusa óta Tadeusz Kondrusiewicz metropolita a Belarusz Köztársaság Katolikus Püspöki Konferenciájának elnöke. Még mielőtt a moszkvai érsekséget vezette, Tadeusz Kondrusiewicz volt a belorusz katolikus egyház első püspöki rangban lévő főpapja a kommunista üldözések óta: 1989. július 25-én II. János Pál pápa nevezte ki a Minszki Egyházmegye apostoli adminisztrátorává a belorusz katolikusok számára, 1989. október 20-án pedig ő maga szentelte fel püspökké a római Szent Péter-bazilikában.

A Belaruszban végzett lelkipásztori szolgálata során Tadeusz Kondrusiewicz megalapította a grodnói felsőfokú teológiai szemináriumot, hozzájárult a mintegy 100, korábban bezárt templomépület megnyitásához és azoknak a hívek használatára történő átadásához, kezdeményezte a vallásos irodalom nagy példányszámban történő kiadását, ott állt a belarusz katolicizmus újjáéledésének kezdeteinél, majd átadta ezt a stafétabotot a szovjet korszak nagy hitvallójának, Kazimierz Świątek bíborosnak.

Hírdetés

Tadeusz Kondrusiewicz érsek jelentős mértékben hozzájárult az oroszországi katolicizmus újjáélesztéséhez azzal, hogy 1991 és 2007 között vezette az Orosz Föderáció legnagyobb katolikus szervezetét, előbb az Apostoli Adminisztratúrát, majd a moszkvai központú főegyházmegyét. Érseksége idején alapították meg az Orosz Föderációban a „Mária, az apostolok királynője” felsőfokú teológiai szemináriumot, megszületett a katolikus média és kiadók sora, valamint számos pap és szerzetes kezdte meg szolgálatát.

Kazimir Velikoszelc püspök, akit Ferenc pápa nevezett ki ideiglenesen a minszk-mohiljavi érsekség vezetésére, 1984-ben végzett a rigai teológiai szemináriumban, 1999 óta pedig a pinszki egyházmegye segédpüspöke volt. 2020 májusában betöltötte a 75. életévét, de a Szentatya még legalább két évig engedélyezte, hogy végezze főpásztori szolgálatát. Megjegyzendő, hogy az apostoli adminisztrátort (administrator apostolicus) csak akkor nevezik ki egy egyházmegye élére, ha komoly akadályai vannak a kánoni adminisztrációnak.

Fordította: Hidász Ferenc OFM

Forrás és fotó: sib-catholic.ru

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »