A pajzsmirigy-túlműködés tünetei

A stressz mindennapjaink szerves része, így rohanó világunkban sokaknak már szinte állandó állapot az idegesség és a rossz közérzet. Természetesen a nehéz helyzetek kikerülhetetlenek az életben, ám ha minden napunk feszültségben telik, azt nem feltétlenül mentális betegség okozza.

Amint magunkon, vagy családtagunkon azt vesszük észre, hogy már jó ideje idegeskedéssel telnek a napok, érdemes utánajárni, vajon mi is állhat a háttérben. Amikor valaki hosszú ideje ideges és feszült, szinte egy percre sem tud megnyugodni és pihenni, a legtöbben a depresszióra fogják- gyakran még a szakemberek is. Pedig nem ritkán pajzsmirigy-túlműködés okozza a felfokozott idegállapotot. Ekkor a pajzsmirigy hormonjainak, a T3-nak és a T4-nek a szintje megnő, melynek hatására az egész test feszített tempóra kapcsol: az anyagcsere, az emésztés felgyorsul, a szív többet pumpál, a vérnyomás megemelkedhet – írja a Házipatika.com. 

Éppen ezért a legjellemzőbb tünetek a hasmenés, a szapora pulzus, normál étvágy melletti fogyás, a fokozott izzadás, az idegrendszeri panaszok közül pedig az idegesség és az álmatlanság. 

Hírdetés

Látható tehát, hogy a pajzsmirigy-túlműködés, valamint a depresszió tünetei igen hasonlóak, így felesleges rögtön nyugtatókhoz és antidepresszánsokhoz nyúlni, hiszen ha hormonális zavar a probléma okozója, úgy annak kezelése a hangulatra is pozitív hatást gyakorol – mondja Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája.

A szakember szerint érdemes először vérvizsgálatot végezni, ahol megbizonyosodhatunk a pajzsmirigye működéséről. Ehhez a TSH szintjének mérésére szükséges, ami a szerv túlműködése esetén igen alacsony. A diagnózist kiegészítheti még a mirigy ultrahangos, illetve izotópos vizsgálata is.

A túlműködés általában gyógyszerrel kordában tartható, ám súlyosabb esetben előfordulhat, hogy izotópos terápiára, esetleg műtéti beavatkozásra van szükség.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »