A nyúlánk ember visszatér, és rémisztő dolgokra készül

A nyúlánk ember visszatér, és rémisztő dolgokra készül

Kérem, segítsenek, megkéseltek – a Wisconsin állambeli Waukesha erdőszéli útján bicikliző nő először csak az elhaló hangra lett figyelmes, majd észrevette a földön felé kúszó kislányt. Mire a mentők megérkeztek, a 12 éves Payton Leutner kis híján elvérzett, de a gyors beavatkozásnak köszönhetően sikerült megmenteni az életét. A nyomozás során kiderült, a lányt két, vele egy osztályba járó barátnője csalta el az erdőbe, majd támadta meg. A rendőröknek elárulták, tettüket a Slenderman parancsára követték el. Tizenkilenc késszúrásuk így nem csak az áldozaton ejtett mély sebeket: ismét rádöbbentette a közvéleményt az internet sötét oldalának veszélyeire.

http://mno.hu/

A Slenderman (nyúlánk ember) ugyanis egy creepypasta, vagyis internetes horrortörténet, egy fiktív lény, amely villámsebesen meghódította a világhálót. A rémisztő alakot egy Photoshop-pályázatra alkotta meg 2009-ben a Something Awful (Valami rettenetes) nevű internetes fórum egyik tagja. A felhívás szerint hétköznapi fényképekből kellett létrehozni természetfeletti jelenségeket, így bukkant fel egy átlagos fekete-fehér fotón, gyerekek gyűrűjében Slenderman, a csápszerű végtagjait öltönybe bújtató, arc nélküli ember.

A lény nem előzmény nélkül, alkotója H. P. Lovecraft, William S. Burroughs és Stephen King műveiből is merített ihletet. A digitális folklórban azonban Slenderman hamar megszabadult teremtőjétől, és elkezdte élni a saját életét. Egymást követték a félelmetesebbnél félelmetesebb történetek az interneten, amelyeknek közös pontja volt, hogy a szörnyeteg közel férkőzik a gyermekekhez, belemászik az agyukba, megfosztja a tudatuktól és szörnyű dolgokra bírja rá őket. A fiktív ijesztgetés pedig gyorsan valóságos eredményekkel járt, a 2014-es waukeshai eset mellett több öngyilkosságot, gyújtogatást, és késes támadást is a nyúlánk ember számlájára írnak.

Hírdetés

Az HBO épp egy éve mutatta be Beware the Slenderman (Óvakodj a Slendermantől) című dokumentumfilmjét, amelyben igyekeztek feltárni a lény hátterét, megfejteni a népszerűsége okait, és bemutatni a mítosz nyugtalanító következményeit. Munkájuk azonban úgy tűnik, eredménytelen volt, hiszen idén a rejtélyes szörny visszatér, és nagyobb nyilvánosságot kap, mind korábban bármikor: a Sony Pictures jóvoltából elkészült a Slenderman című horrorfilm. Rendezője az Örökké tudom, mint tettél tavaly nyáron című, egyből videóra készített, és méltán elfeledett művet is jegyző Sylvain White.

S bár az előzetes alapján az alkotás nem több az ezerszer látott horrorklisék gyűjteményénél, és nem derül ki, átemel-e tényszerűen bármit az elmúlt évek valós eseményeiből, az erdőből előbukkanó, véres ruhájú kislány és az öngyilkosságot elkövető kamaszok nem túl megnyugtató utalások. Így gondolta ezt a waukeshai késelés egyik elkövetőjének apja is, aki az AP hírügynökségnek tett nyilatkozatában élesen bírálta a Slendermant. – Abszurd, hogy valaki egy ilyen filmet akar készíteni – hangsúlyozta Bill Weier. – Ezzel csak megpróbálnak eladhatóvá tenni egy tragédiát. Nem vagyok meglepve, de úgy gondolom, hogy ez undorító.

http://mno.hu/

A Sony egyelőre nem reagált Weier vádjaira. A filmet május közepén tervezik bemutatni a mozikban Amerikában.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »