A nyugat kedvenc iszlamistái tüzet nyitottak a menekülő gyerekekre

A nyugat kedvenc iszlamistái tüzet nyitottak a menekülő gyerekekre

Első alkalommal sikerült civileknek elhagyniuk a kormányerők által ostromzár alá vett Kelet-Ghouta területét péntekre virradóra a humanitárius folyosón, a szíriai hadsereg katonái biztonságba helyezték őket – közölte Vlagyimir Zolotuhin, az orosz békéltető központ szóvivője.

Helyi idő szerint hajnalban 0 óra 25 perckor két gyermeknek – egy lánynak és egy fiúnak – sikerült kijutnia a humanitárius folyosóra; az ellenőrző ponton őrszolgálatban lévő szíriai katonák messziről észrevették őket, eléjük siettek, fedezetet nyújtva nekik, mivel iszlamista fegyveresek tüzet nyitottak rájuk – mondta Zolotuhin.

Hozzátette, hogy a gyermekeknek jelenleg orvosok és pszichológusok nyújtanak segítséget.

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására Kelet-Ghoutaban február 27-től minden nap humanitárius tűzszünetet biztosítanak helyi idő szerint reggel 9 és délután 2 között. A Szíriai Arab Hadsereg az Orosz Megbékélési Központ,  segítségével Vafidín településnél, a kiterjedt elővárosi térség és Damaszkusz között kijelölt egyetlen humanitárius folyosó mentén alakította ki a békés lakosság fogadásának feltételeit.

Hírdetés

A vezérőrnagy kiemelte: nem figyelhető meg a civil lakosság tömeges menekülése. Mint mondta, ennek oka az, hogy

Csak pénteken a fegyvernyugvás ideje alatt a Dzsaish al-Iszlam nevű iszlamista csoport két alkalommal vette tűz alá aknavetőiből a civilek menekülésére létrehozott útvonalat. Zolotuhin hangsúlyozta:

Az orosz fegyveres erők szíriai tűzszüneti megfigyelőközpontja forródrótjára számtalan bejelentés érkezett kelet-ghoutai lakosoktól. Súlyos humanitárius helyzetről, gyógyszer- és élelmiszerhiányról, valamint az ellenzéki fegyveres milíciák túlkapásairól vannak értesüléseik – mondta Zolotuhin, aki szerint a polgári lakosság elkezdett kisebb, felfegyverzett csoportokba szerveződni, hogy elhagyhassa a térséget.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy szerdán civilek és fegyveres csoportok tagjai csaptak össze, ami miatt négy polgári lakos és három terrorista vesztette életét. Moszkva és a damaszkuszi vezetés is következetesen terroristáknak nevezi az összes olyan fegyveres csoportot ami az ország honvédsége ellen hajt végre támadásokat.

Orientalista.hu – Magyar Hírlap nyomán


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »