A nyílt titok

Nem mintha eddig nagy titok lett volna bárki előtt is, hogy Izrael rendelkezik atomfegyverrel, de az is tény, hogy a zsidók ezidáig még soha sem ismerték el hivatalosan, hogy valóban birtokolnak ilyen tölteteket. Továbbá ugyanilyen tény az is, hogy eleddig Mordehai Vanunu volt technikus által a dimónai létesítményben titokban készített 57 fényképen kívül semmilyen kézzel fogható bizonyíték nem került elő ebben az ügyben.

Így volt ez egészen a közelmúltig, amikor is az amerikaiak feloldották egy 1987-es jelentés titkosítását, melyben részletesen leírják az atombombáig vezető izraeli utat. A több száz oldalas dokumentum részletesen taglalja, hogy a héber állam miként fejlesztette katonai technológiáját, nukleáris infrastruktúráját és kutatását a múlt század hetvenes és nyolcvanas éveiben.

A jelentés alapvetően nem hoz eget rengető újdonságokat, azonban azt jól jelzi, hogy valami változófélben van az amerikai-izraeli kapcsolatokban.

Hírdetés

Anno, Golda Meir izraeli miniszterelnök és Richard Nixon amerikai elnök megállapodott abban, hogy Izrael nem fogja hivatalosan beismerni, hogy atomfegyverrel rendelkezik, mondván így egyrészt meg tudják akadályozni, hogy a Közel-Keleten atomfegyverkezési verseny induljon el, másrészt bizonytalanságban tudják tartani az arabokat. Az Egyesült Államok az eddigi hallgatásával asszisztált a zsidók játékához, de Washington most valamiért megtörte a több évtizedes csendet.

A lépés valószínűleg válasz Benjámin Netanjahu március eleji beszédére, ahol az izraeli kormányfő Barack Obama rosszallása ellenére szólalt fel az amerikai kongresszus két háza előtt, s beszédében erősen bírálta az amerikai-iráni atomprogramot szabályozó egyezmény megkötését.

De hogy mi van ténylegesen a háttérben az nem nagyon tudható, az azonban biztos, hogy az Iránnal kötendő megállapodás főbb vonalainak felvázolására szabott határidő napokon belül lejár. Így aztán hamarosan kiderül, hogy az amerikai külpolitika Obama elgondolásai, vagy az izraeli lobbi akarata szerint alakul.

Akármelyik győz is végül, az mindenképpen sokatmondó lesz a következő időszakot tekintve.


Forrás:radicalpuzzle.blogspot.com
Tovább a cikkre »