A nyelvrontás hullámai

A nyelvrontás hullámai

A koronavírus hullámaival párhuzamosan érzékelhetők a nyelvrontás hullámai is. Ugyanolyan alattomosan és észrevétlenül törnek be életünkbe, mint maga a Covid-19. A média ömleszti a járvánnyal kapcsolatos idegen szavakat, amelyeket gondolkodás nélkül átveszünk, és használunk is a mindennapi közbeszédben, sőt írásban is. Így egyszerűbb!

Álljunk tehát meg egy szóra, mondaná Grétsy tanár úr! Amikor kitört a pandémia, bevallom, rohantam az idegen szavak szótáráért, mert nem voltam vele teljesen tisztában, mi is tört ki valójában. Epidémiáról ugyan már hallottam, tudtam, hogy tömeges fertőzést jelent, de mégsem annyira fertőző világjárvány, mint a pandémia, aminek a jelenléte elsősorban PCR-tesztekkel mutatható ki. Persze létezik antigénteszt is, amely nem annyira hatékony, de Matovičék jobban kedvelték.  Egy évvel ezelőtt csináltattak is vele pár skríninget, utánanéztem, szűrést jelent, de előtte, sőt alatta is ott volt még az első, majd az év elején a második lockdown. Csak azt az egyet nem értettük akkor, hogyan lehetett lockdown alatt skríningezni, amikor semmi mást nem lehetett. Ha nem maradtál veszteg, karanténba kerültél vesztegzár helyett.

Szintén Matovičtól, az egykori kormányfőnktől hallottam első alkalommal, még 2020 tavaszán a lockdown kifejezést, amikor az ország teljes lezárásával fenyegetődzött. Akkor még nem sejtettem, hogy ez a kifejezés életünk szerves részévé válhat. Már az első hullámban kerülnünk kellett a testi kontaktusokat! Felmerült bennem számtalanszor a kérdés, hogy akkor talán érintkezni sem szabad? Csak reszpirátorban, hangzott a cseppet sem megnyugtató válasz. 

Aztán 2020 tavaszán sorban beköszöntek a vakcinák: Pfizer, Moderna, AstraZeneca. A Szputnyikot előbb beengedték, aztán elüldözték Matovičcsal együtt. A vírusszkeptikusok beindultak, úgy gondolják a mai napig, hogy a vakcinákból csak a gyógyszeripar profitál. Az álhírek terjesztésétől sem riadnak vissza, amelynek egyik gyakori célja a clickbait, a nagy kattintásvadászat, a szenzációhajhász szalagcímekkel együtt, hogy minél több felhasználó kattintson az oldalra, amelyen aztán hirdetések lapulnak meg.

Hírdetés

A vakcinaszkeptikusok pedig egyfajta konteót, ellenük irányuló összeesküvés-elméletet vélnek felfedezni mindenben. Ezért részükről beindult egyfajta dezinformációs folyamat is, ami erősen hátráltatja a vakcinációt kis országunkban. Félretájékoztatva pedig inkább mi lettünk általuk.  

Miközben az operatív törzs az első két hullámban folyamatosan tájékoztatott a járvány terjedéséről és a meghozott intézkedésekről is. A főinfektológusnak köszönhetően napra- sőt órára készen voltunk tájékozottak. Ebben a mostani hullámban mind az operatív törzs, mind a főinfektológus személye háttérbe szorult. Helyettük viszont nagyon sok virológus szólal meg itt is, ott is. Annyi, hogy ha a kisgyereket megkérdezik, mi leszel, ha nagy leszel, rögtön rávágja, hogy virológus.

A beoltott személyek előbb egy erről szóló certifikátot majd Covid-passt kaptak, viszonylagos szabadságukat ez jelentette. Közben kiderült, hogy még a kétszer beoltottak sem érezhetik magukat teljesen biztonságban, mert megjelentek a vírusmutánsok: az alfa után a béta és most a delta tombol olyannyira, hogy újabb lockdown és home office is fenyeget minket. Az idő múlásával persze csökken a szervezetben az antitestek száma is. Ez a kifejezés bizonyosan a védőanyag mennyiségére utalhat. A fertőzésen átesettek is rendelkeznek egy ideig ilyen antitestekkel, erről kapnak ők is certifikátot. Rájuk még veszélyt jelenthet a post-Covid-szindróma, ami a betegséget követően jelentkező tünetcsoport, egyebek között álmatlansággal, rémálmokkal jár. Ezek elhúzódása esetén long-Covidról, vagyis hosszú Covidról beszélhetünk. És nyakunkon az újabb hullám! Szinte teljes lezárásban vagyunk, csupán az esszenciális üzletek tarthatnak nyitva. Ezek állítólag az alapvető létfontosságú, nélkülözhetetlen boltok.

A teljesség igény nélkül röviden ennyi! Megállapítható, hogy a nyelvromlás ellen nem létezik védőoltás, csak öngyógyítás annak érdekében, hogy ne legyen igaza Herder német filozófusnak, aki 1781-ben megjósolta a magyar nyelv kihalását!

Megjelent a Magyar7 2021/48.számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »