A nürnbergi per utolsó élő ügyésze: Nagy veszélyben van a világ

A nürnbergi per utolsó élő ügyésze: Nagy veszélyben van a világ

Nagy veszélyben van a világ – a hatalommal rendelkező nagy nemzetek megpróbálnak kirekeszteni mindenkit, aki veszélyezteti őket, ugyanakkor egymással veszekednek és egymást fenyegetik. Elengedhetetlen, hogy megváltoztassák a gondolkodásmódjukat – mondta a TASR-nek az ENSZ talaján a nürnbergi per utolsó élő ügyésze, Benjamin Ferencz.

– konstatálta Ferencz, majd hangsúlyozta a béke megtartásának szükségességét.

Az embereknek azt üzente, hogy soha ne adják fel. A vezetők csupán annak köszönhetően lettek vezetők, hogy az emberek megválasztották őket. „Amennyiben szükség van rá, az embereknek békésen kellene az utcára vonulniuk, mert ellenkező esetben több vér ontatik ki, mint amennyi szükséges” – mondta Ferencz, majd hozzátette, hogy amennyiben a vezetők csalódást okoznak, a polgároknak nem szabadna őket többé megválasztaniuk.

Hírdetés

A magyar származású amerikai jogász, Benjamin B. Ferencz a nürnbergi per utolsó élő ügyésze. 1920-ban született Erdélyben. Az Amerikai Egyesült Államokba néhány hónapos gyermekként emigrált a szüleivel. Amikor hétévesen belépett az iskolába, nem tudott angolul, mert otthon csak a jiddist használták. Rövid időn belül azonban a család legműveltebb tagja lett, és ösztöndíjat kapott a Harvard Egyetemre. Az első szemesztert végezte az egyetemen, amikor a japánok megtámadták Pearl Habourt. Pilóta szeretett volna lenni, ám a magassága miatt nem választották be.

Mindössze 27 éves volt, amikor a német mozgó kivégzőosztag, az Einsatzgruppen ellen indított háborús per főügyésze lett. Az Einsatzgruppen olyan félkatonai csoport volt, melynek feladata a helyi civil lakosság terrorizálása volt Hitler faji politikájának végrehajtása érdekében. Ferencznek hála több mint 20 SS-tiszt, az Einsatzgruppen tagjai kerültek bíróság elé, akik több mint egymillió ember (zsidók, romák, partizánok stb.) haláláért voltak felelősek. Ferencznek ez volt az első jogi esete; a vádlottak közül mindenkit bűnösnek találtak, négyet felakasztottak.

Teraz.sk

Nyitókép: TASR/Monika Himpánová


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »