A nővérek azt kérték, az egészségügyet egyáltalán ne érintse a konszolidáció

A nővérek azt kérték, az egészségügyet egyáltalán ne érintse a konszolidáció

A nővérek azt kérték, az egészségügyet egyáltalán ne érintse a konszolidáció Kulcsár Péter2024. 10. 17., cs – 14:01

Az Egészségügyi Nővérek és Szülésasszisztensek Szakszervezete (OZ SaPA) csütörtökön azt kérte Kamil Šaško (Hlas) egészségügyi minisztertől, hogy a konszolidáció egyáltalán ne érintse az egészségügyi dolgozók bérét – tájékoztatott Monika Kavecká szakszervezeti vezető. Elmondása szerint Šaško semmilyen konkrét megoldási javaslatot nem ismertetett.

„Mi világosan megmondtuk a minisztériumnak, hogy az 578-as törvényhez egyáltalán ne nyúljanak hozzá, maradjon meg az eredeti formájában, és utána tárgyalhatunk a nővérek és szülésasszisztensek bérével kapcsolatos egyéb kérdésekről, mert a helyzet nemhogy rizikós, hanem már válságos” – mondta Kavecká. Hozzátette, hogy konkrét megoldási javaslatot nem hallottak. „Általánosságokban beszélt a miniszter, a lehetséges kompromisszumról, de semmi konkrétum nem hangzott el” – tette hozzá.

Hírdetés

Kavecká emlékeztetett, hogy a nővérek továbbra is gyűjtik a túlórák felmondását. „Pontos számokat nem tudok mondani, mert még az elején tartunk, de főleg Pozsonyban (Bratislava) nagy a felháborodás, óriási” – mondta.

Szerinte ha nem hátrál meg a kormány, teljes válságba taszítja az egészségügyet. „A betegek érzik majd meg ezt leginkább, mert bár az alkotmány garantálja az ingyenes, megfelelő és hozzáférhető egészségügyi ellátást, de az nem lesz megfelelő, se hozzáférhető, mert nem lesz személyzet, aki biztosítsa. Életveszélyes állapotok lesznek” – szögezte le Kavecká.

Az ágazati egyeztetések hétfőn (október 14.) kezdődtek, Šaško Ladislav Kamenický (Smer) pénzügyminiszterrel is tárgyal, a hét végéig szeretné ismertetni a megállapodást.

Az egészségügyi ágazatban dolgozók visszautasítják a kormány ágazatot érintő konszolidációs intézkedéseit, és felszólították Peter Pellegrini államfőt, hogy ne írja alá a törvénycsomagot. Az államfő kompromisszumkeresésre szólította fel a kormányt, és ettől tette függővé a vonatkozó törvények aláírását.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »