A novemberben legmagasabb inflációt mérő uniós országok közé tartozik Románia és Magyarország is

A novemberben legmagasabb inflációt mérő uniós országok közé tartozik Románia és Magyarország is

Az Európai Unió (EU) országaiban 5,2 százalékra nőtt az infláció novemberben az egy hónappal korábban jegyzett 4,4 százalékról; a legnagyobb éves inflációs rátát Litvániában (9,3 százalék), Észtországban (8,6), Magyarországon (7,5), Lengyelországban és Lettországban (7,4), Belgiumban (7,1) és Romániában (6,7) mérték – derül ki az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) pénteken közzétett adataiból.

Októberhez viszonyítva 26 tagországban nőtt az éves inflációs ráta novemberben, beleértve Romániát is, ahol az októberi 6,5 százalék után novemberben 6,7 százalékos inflációt jegyeztek. Összehasonlításképpen 2020 novemberében az EU-ban 0,2 százalék, Romániában 1,7 százalék volt a pénzromlás mértéke.

Az eurózónában átlagban 4,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak novemberben, az egy hónappal korábban jegyzett 4,1 százalék után. Egy évvel korábban mínusz 0,3 százalékos volt az infláció az eurózónában. A térség államaiban az energia, illetve a szolgáltatások ára járult hozzá a legnagyobb mértékben a fogyasztói árak euróövezeti emelkedéséhez, ezek 2,57, illetve 1,16 százalékkal nőttek.

Hírdetés

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) korábbi közlése szerint Romániában az októberi 7,9 százalékról novemberben 7,8 százalékra csökkent az éves infláció. A nem élelmiszer jellegű termékek 10,49 százalékkal, az élelmiszerek 6,10 százalékkal drágultak, a szolgáltatások díja 4,09 százalékkal nőtt.

A harmonizált fogyasztói árindex alapján kiszámolt éves ráta novemberben 6,7 százalékon állt.

A Román Nemzeti Bank legutóbbi jelentésében felfelé módosította inflációs előrejelzését, az idei év végére 7,5 százalékos fogyasztóiár-növekedésre számítanak, amely jövő év végére 5,9 százalékra csökken. 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »