A norvégok a világ leghosszabb és legmélyebb tenger alatti alagútját építik (videó)

A norvégok a világ leghosszabb és legmélyebb tenger alatti alagútját építik (videó)

Nyitókép: YouTube

A 27 kilométeres tenger alatti alagúton az első autók 2026-ban haladhatnak át.

Norvégiában építik a világ leghosszabb és legmélyebb tenger alatti alagútját. Az E 39 Rogfast elnevezésű projektet 2017 májusában fogadta el a norvég parlament. Az alagút építését a tervek szerint 2025-ben fejeznék be, az első autósok pedig 2026-ban haladhatnának át az alagúton.

Amennyiben a leghosszabb tenger alatti alagút elkészül, a sofőröknek kb. 40 percnyi vezetést fog megspórolni. Az alagút megépítésének költségeit 16,8 milliárd norvég koronára, azaz 1,7 milliárd euróra becsülik.

Hírdetés

A norvégoknak az E 39 Rogast alagút építése során több biztonsági intézkedésnek kell megfelelniük. A tervek szerint minden 500 méter után lesz egy parkolóhely, ahol vészhelyzet során a sofőrök leállíthatják autójuk. Vészkijáratok pedig 250 méterenként kapnak helyet az alagútban.

Claus K. Larsen, a helyi közúthálózat vezetője beismerte, hogy egy esetleges tűzvésznek katasztrofális következményei lennének az alagútban, de a norvég kutatók intenzíven dolgoznak azon, hogy ilyen esetben is meg tudják óvni az emberi életeket.

Aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »