A norvég McDonald’s-ban „neonáci-gyanús” burgert árultak

A norvég McDonald’s-ban „neonáci-gyanús” burgert árultak

Elkezdett elterjedni az a hír, hogy Norvégiában a Bandera-burgerre keresztelt hamburgert a második világháborús ukrán vezérről nevezték el, de hamar kiderült, hogy ez nem igaz.

A Bandera valójában a hamburgerben lévő mexikói konyha ihlette szószra utal.

Május eleje óta több nemzetközi és magyar nyelvű hírportálon is megjelent, hogy „Norvégiában a McDonald’s új, neonáci menüt vezetett be”. Az úgynevezett „Bandera-burger” létezik, de a szendvics elnevezésének semmi köze a második világháborúban elhíresült ukrán nacionalistához, Sztepan Banderához.

Hírdetés

A valóság viszont az, hogy a Bandera-burger egyik alkotóelemei a guacamole, a nachos és a Pico de Gallo szósz – az utóbbit salsa banderának is nevezik.

A burgert még 2018-ban vezette be a norvég McDonald’s, de a neve az orosz-ukrán háború miatt szúrt szemet egy oslói bloggernek. A Die Fackel 2.0 blog szerzője április végén levélben fordult a helyi McDonald’s üzemeltetőjéhez, aki felvázolta a cégnek a név félreérthetőségét. A cég ezért gyorsan átnevezte a burgert Guacamolenak, nehogy még többen összemossák őket a hamisítatlan banderistákkal:


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »