A nilométer 5000 éves hagyománya: A fáraókori vízmérő eszköz

Ősidők óta az egyiptomiak a Nílus áradásától és annak rendszeres visszatéréstől függtek a fennmaradásuk szempontjából. Azonban az áradás megjósolhatatlan volt. Ebből kifolyólag az ókori egyiptomiak a fáraók idejében elkezdték a Nílus vízszintjét mérni annak érdekében, hogy jobban tudják előre jelezni az aratást. Ez a tradíció több mint 5000 évre vezethető vissza. 

 

Az egyszerű konstrukció egy olyan függőleges oszlop volt, amit a vízbe merítettek, és amin a folyó mélységét jelölő beosztások voltak. Egy másik megoldás egy, a vízbe vezető lépcsősor volt.

 

Elephatiné szigetén található nilométer.

 

A nilométer adatait használták fel azután az ókori egyiptomi papok, hogy „rejtélyesen” megjósolják, hogy mikor fog az áradásra sor kerülni.

 

Egy ilyen egyedülálló és történelmi építmény található Rhoda szigetén, Kairó városközpontjában. Ezt i. sz. 861-ben építették, ami egy sokkal régebbi ilyesfajta építmény helyén készült.

 

A vízmérő építmények egészen a modern időkig hasznosnak bizonyultak, amikor a Nílus természetes folyását egy hatalmas víztározóval szakították meg.

 

A kairói Rhoda szigeten található nilométer mérő aknája. Photo: Wikipedia

 

Egy másik történelmi fontosságú nilométer az Elephantiné szigeten, Asszuánban található. Valószínűleg ez az egyik legérdekesebb struktúra a szigeten, egyszersmind az egyik legrégebbi ismert nilométer, amit az ókoriak használtak. A bejárattól 90 lépcső vezetett mélyen be a folyóba, s a falakon voltak a mélységmérő jelzések. Elephantiné jelölte Egyiptom déli határát és emiatt ez volt az első hely, ahol az éves áradást ki tudták mutatni.

Hírdetés

 

A legalaposabban kidolgozott tervezéssel egy csatornát vagy átereszt hoztak létre, amely a folyópartról indult, gyakran figyelemre méltó távolságig futott, és egy kutat, egy víztartályt vagy egy víztárolót táplált.

 

Ezeket a nilométereket a legtöbbször a templomokon belül alakították ki, ahová csupán a papok és az uralkodó nyert bebocsátást.

 

Egyiptom nilométerei hosszú időn keresztül kiszolgálták az embereket és a később civilizációk egészen a 20. századig használták is őket.

 

Ma inkább idejétmúltnak tartják őket. Az asszuáni gát elsődleges célja az volt, hogy szabályozza a Nílus folyó áramlását, ami egy életvonal csaknem egész Egyiptom számára.

 

Forrás / Original article: http://www.ancientpages.com/2018/06/15/5000-year-old-tradition-of-nilometer-water-measurement-device-from-pharaonic-times/

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÉbresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=tsÍzisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot

The post A nilométer 5000 éves hagyománya: A fáraókori vízmérő eszköz appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »