A Nézőpont szerint változatlanul vezet a Fidesz

A Nézőpont szerint változatlanul vezet a Fidesz

A Nézőpont Intézet friss felmérése szerint változatlan a pártverseny állása szeptember vége óta, más felmérések szerint beérte a kormánypártokat a Tisza Párt.

Négypárti parlament alakulna, ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választásokat – állapítja meg a Nézőpont Intézet október 14. és 17. között készült közvélemény-kutatása. A felmérés szerint a Fidesz-KDNP a teljes népesség és a biztos szavazók körében, valamint a pártlistás eredmények alapján is több mint tíz százalékkal vezet a legnagyobb ellenzéki párt, a Tisza Párt előtt.

„Teljes népességben a Fidesz-KDNP 36, a Tisza Párt 25, a Mi Hazánk 5 százalékon áll, a DK pedig 3 százalékon. A biztos szavazó pártválasztók esetében 49 százalékos Fidesz-KDNP-előny mellett látunk egy 34 százalékos Tisza Pártot, egy 3 százalékos DK-t és egy 5 százalékos Mi Hazánkat, ugyanakkor ami a legérdekesebb talán, hogy a legvalószínűbb listás eredménynél azt látjuk, hogy a Fidesz-KDNP 46, míg a Tisza 35 százalékos eredményt érne el, és még kettő párt, a Mi Hazánk, illetve a Demokratikus Koalíció jutna be az Országgyűlésbe” – mondta Erdélyi Rezső Krisztián, az intézet elemzője.

A Nézőpont mérései szerint a Fidesz-KDNP-nek az árvíz előtt 45, az árvíz idején pedig 47 százalékos volt a támogatottsága. A Tisza Párt mindkét időpontban 35 százalékon állt.

Hírdetés

„Magyarországon van két stabil és viszonylag erős tábor.

Az egyik a Fidesz-KDNP tábora, amely 2010 óta biztosítja azt, hogy kormányozhassa ez a pártszövetség az országot, illetve a másik tábor az ellenzéki szavazóké. Már nincsenek igazán pártszavazók az ellenzéki oldalon, nincsenek MSZP-, LMP- vagy Párbeszéd-szavazók. Ők nagyon sokszor impulzusszavazók, és most éppen Magyar Péterben látják annak a lehetőségét, hogy legyőzze Orbán Viktort” – tette hozzá az elemző.

Más felmérések

Több, a napokban publikált kutatás már néhány százalékos, tehát még hibahatáron belüli Tisza-előnyt mért. A 21 Kutatóközpont szerint a Tisza Párt 42, a Fidesz 40 százalékon áll a választásokat biztosra ígérő, pártot választani tudó szavazók között.

A Publicus Intézet közvélemény-kutatása alapján a teljes népességen belül a Tisza Párt 24, a Fidesz 23 százalékon áll. A választási részvételüket biztosra ígérők és pártot is választók csoportjában pedig 39-37 az állás Magyar Péter pártja javára.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »