A New York Times szerint van egy komoly probléma az új ukrán sorozási célokkal

A New York Times szerint van egy komoly probléma az új ukrán sorozási célokkal

Komoly problémára hívta fel a figyelmet a The New York Times az új ukrán, csütörtökön elfogadott sorozási törvénnyel kapcsolatban. A probléma lényege, hogy a sorozás, vagyis az új élőerő előteremtése elsősorban a 30 év alattiakra alapoz – csakhogy ez a létszámban legkisebb generáció Ukrajnában.

A dolog hátterében az áll, hogy Ukrajna a 90-es évektől permanens demográfiai válságban van. A nyugati elemzők ugyan előszeretettel emlegetnek 40 milliós Ukrajnát, a valóságban évtizedek óta nem tudni, valójában mekkora az ukrán lakosság. A háború kitörése óta milliók hagyták el az országot, és a józanabb becslések még optimistán is inkább 25-30 millióra teszik a jelenleg országhatárokon belül élő lakosság létszámát. Az pedig már az ukrán hatóságok nyilatkozataiból is ismert, hogy a nyugdíjasok száma 10 millióra tehető.

Ukrajna 1990-es függetlenedésekor is már demográfiai deficittel küzdött. Az egy anyára jutó gyermekek száma 1,9 volt, tíz évvel később ez a szám 1,1-re csökkent.

írja a NYTimes.

Hírdetés

Mire a függetlenedés utáni első években született gyermekek betöltötték a 20. életévüket, addigra Ukrajna súlyos munkaerőhiánnyal küzdött. A mostani mozgósítási hullám pedig tovább fogja csökkenteni a 30 év alatti felnőttek generációját.

Mindennek tetejébe a háború elől menekülve legalább 800 ezer 18 és 34 év közötti, tehát gyermekvállaló-korú nő távozott az országból, és ez a körülmény nagyobb kárt okoz az ukrán demográfiának, mint a férfiak háborúba küldése.

A NYTimes – valószínűleg először az Ukrajnának szurkoló lapok közül – azt is leírja, hogy demográfiai válsággal küzd Oroszország is, csakhogy az krízis nem ilyen mély, az orosz népesség pedig négyszer akkora, mint az ukrán, tehát jóval nagyobb tartalékokkal rendelkezik.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »