A Netflix meglépi: véget érhet a streaming aranykora

A Netflix meglépi: véget érhet a streaming aranykora

Hosszú fontolgatás után 2023 elején elkezdik felszámolni a streaming szolgáltatás ingyenes megosztását barátokkal, rokonokkal, ismerősökkel. A cég pénzügyi adatainak romlása miatt számolja fel a szolgáltatás ingyenes használatát.

A Netflixnél jövő elején véget vetnek az időszaknak, amikor tízmilliók vehették igénybe ingyen a világ legkiterjedtebb film streaming szolgáltatását úgy, hogy egy előfizető ismerős megosztotta velük – írja a vg.hu.

A New York Times szerint elértük az új filmek és tévésorozatok gyártásában korábban elképzelhetetlen pezsgést hozó időszak csúcsát, a „Peak TV-t”, és a folytatáshoz új üzleti modellre lesz szükség.

A változtatás több, mint százmillió nézőt érint.

Az előfizetés megosztása nem ugyanabban a háztartásban élő barátokkal, ismerősökkel növekedési lehetőségektől és jövedelemtől fosztja meg a céget. A Netflix idei első negyedéves jelentéséből kiderült: több, mint egy évtized óta először előfizetőket vesztettek, a részvényárfolyam 35 százalékot zuhant, a cég piaci értéke pedig egy nap alatt 54 milliárd dollárral csökkent. Világossá vált, hogy változtatni kell.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,
onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},

Hírdetés

onServerEmissionEmpty: function(){}
});

Nem azt akadályozzák meg, hogy valaki más is hozzáférhessen egy előfizetett szolgáltatáshoz, hanem ilyenkor

az előfizető egy kódüzenetet kap, amit 15 percen belül kell érvényesítenie

– értesült a Wall Street Journal. Ezután a másik használhatja a szolgáltatást, a kódkérések azonban mindaddig érkeznek, amíg be nem fizetnek egy plusz díjat.

A teszteket Latin-Amerikában folytatják – ahol a legjelentősebb a megosztás, és sikeresnek látszanak –, de a Netflix hasonlót fontolgat bevezetni az Egyesült Államokban is. A lap úgy tudja, hogy

a változtatás Európára nem vonatkozik.

Az újítással kapcsolatban több nehézség felmerült, például nem tudják, hogyan különböztessék meg a megosztást attól az esettől, ha maga az előfizető utazik máshová.

A Netflix az előfizetés alapú internetes terjesztés úttörője, és legnagyobbja: az előfizetői száma több, mint 220 millió, amit az Amazon Prime Videó követ 200 millió, a Disney+ több, mint 160, illetve a kínai Tencent Videó és iQIYI 120, illetve 100 millió előfizetővel.

A cég nem nyújt szolgáltatást Kínában, Észak-Koreában, Oroszországban és Szíriában sem. A világ népessége nyolcmilliárd, de úgy tűnik, már nehéz tovább növekedni, pedig a streaming felfutása korábban nagyon látványos volt. A filmek piacán a streaming nagyon jelentés szereplő, de mellette még mindig ott vannak a mozik és a tévécsatornák, ugyanakkor minden jele arra mutat, hogy a teljes piacon véget ért a hőskorszak.

Nyitókép: Getty Images

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »