A net mint liberális eszköz

1995 előtt az internet hozzáférés Magyarországon kb. nulla volt, csak egyes egyetemek, kutatóintézetek tudtak hozzáférni, plusz pár ezer hobbista, a telefonvonalon keresztül, de nem közvetlenül. Ez volt a kezdeti 1991-1995 közti őskor.

Egyébként, sajátos módon, Bulgária ebben kicsit előrébb volt. Ez annak volt a következménye, hogy még a KGST-ben Bulgáriára volt kiosztva az informatikai iparág, így Bulgáriában több informatikus volt, ami miatt az igény is magasabb lett.

1992-ben, első PC-szánítógépemmel, netezni próbáltam mind a két országban, s bizony Bulgáriában több lehetőség volt, pl. kb. tripla annyi BBS működött és a Fidonet-rendszer pedig sokszorosan elterjedtebb volt.

Magyarországon elfogadható minőségű kapcsolatom csak 1999-től lett (Matáv ADSL). Ekkor is még csak húsz emberből egy netezett.

Hírdetés

A dolog sajátossága persze a Budapest központúság és az amerikai eredet volt, így a társadalom egy jelentős részében elterjedt, hogy az internet az valami új és modern amerikai divat.

Az 1993-ben megalakult MIÉP köreiben szinte dogma lett a “liberális internet” elképzelés. Maga Csurka is több gúnyos cikket írt “drogozó, neten szörfölő, belpesti buzigyerekekről”. Komolyan hitte az akkor elég népes MIÉP-es holdudvar, hogy a netezés az valami magyarellenes zsidó hobbi, meg eleve aki netezik, az biztosan a saját neme iránt vonzódik.

A dolog kezdett igencsak kellemetlen lenni, főleg mert egyre inkább a net lett a máshol meg nem található anyagok tárhelye. Ráadásul a MIÉP-pel szimpatizáló fiatalok – akik akkor nem is voltak kevesen – megütköztek a Csurka-korosztály hozzáállásán.

Aztán akadt egy fiatal MIÉP-es, aki képes volt meggyőzni Csurka körét, hogy nem értik mi van körülüttük. Egy akkor 35 év körüli Pest megyei MIÉP-es srác, aki felküzdötte magát a Pesti megyei megyei elnöki székig, lelkes netező volt és egyben aktív pártszervező. Bekerült az országos elnökségbe is aztán. Szóval be lett jegyezve a miep.hu, Csurkát sikerült számítógép elé ültetni és felvilágosítani. A Pest megyei ember neve Kiss Andor, 1998-2002 között parlamenti képviselő is volt, én sokszor leveleztem vele mint netessel, bár élőben csak egyszer beszéltem vele kb. 4 perc terjedelemben. Aztán 2002-ben elment a MIÉP-től, de akkor szinte mindenki elment, egy rész a Jobbikhoz állt, volt aki a Fideszhez, még többen meg sehova, Kiss az utóbbiak közé tartozott.

A napokban jutott eszembe Andor. Már nem aktív, csak a honlapja él, de azon csak családi fényképei vannak fenn.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »