A Nemzetközi Űrállomás robotkarjával fogták be a Cygnust

A Nemzetközi Űrállomás robotkarjával fogták be a Cygnust

Vasárnap megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra a Cygnus teherűrhajó, amely tudományos kísérleteket és ellátmányt vitt fel a hatfős legénységnek.

Magyar idő szerint délután fél kettőkor fogták be a komplexum robotkarjával. A Cygnus több mint 2300 kilogrammnyi rakományt vitt magával, neve S.S. Alan Poindexter a NASA 2012-ben elhunyt asztronautája tiszteletére.

Az Orbital ATK fejlesztette Cygnust nem úgy tervezték, hogy autonóm módon csatlakozzon a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS). Ehelyett a legénység és a földi irányítók az állomás robotkarjával fogták be, majd dokkoltatják.

Ezúttal Onyisi Takuja működtette a 17,6 méteres Canadarm-2-t, segítője Kate Rubins volt. A földi irányítókkal együttműködve csatlakoztatták a kapszulát a komplexum Unity moduljához, ahol körülbelül egy hónapig marad majd.

Hírdetés

A Cygnus október 17-én indult a NASA Wallops létesítményéből. Október 20-án pedig egy orosz Szojuz indult útnak a kazahsztáni Bajkonurból három űrhajóssal, eme utóbbi pénteken kötött ki az állomáson.

Az űrhajót a szintén Orbital fejlesztésű Antares rakéta vitte fel. Ez volt az első Antares-felbocsátás közel két éve, 2014-ben ugyanis a szintén Cygnust szállító rakéta másodpercekkel a kilövést követően felrobbant.

A friss misszió nemcsak a hordozórakéta visszatérése, hanem a korszerűsített Antares 230 első bevetése is, amely első fokozatában már két hajtóművet hordoz.

A teherűrhajó elindítását többször halasztották, és annak ellenére, hogy a Szojuz előtt hagyta maga mögött a Földet, az irányítók hosszabb pálya mellett döntöttek a legénységet szállító orosz űrhajó javára.

A Cygnus a tervek szerint novemberben válik le a Unityről, és elég a földi légkörben.

(Space.com – NASA – Híradó)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »