A Nemzetközi Rovás Alkotóközösség kiállítása Rozsnyón: eNRA 21 és Szabó Ottó szubjektív igazságai

A Nemzetközi Rovás Alkotóközösség kiállítása Rozsnyón: eNRA 21 és Szabó Ottó szubjektív igazságai

Megnyílt a Nemzetközi Rovás Alkotóközösség csoportos, a Rovás 2021-es nyári szabadegyetemének anyagát bemutató kiállítása, valamint Szabó Ottó önálló, Update című tárlata a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában.

Szabó Ottó, a Rovás elnöke önálló kiállításáról lapunknak elmondta, a tárlat azért kapta az Update címet, mert a keresztény filozófiát, illetve a számára oly sokat adó kierkegaardi és          heideggeri filozófiát újraértelmezte, legalábbis megpróbált a mai viszonyok között válaszokat keresni. 

– Válaszokra lehet találni. Mintha azok a történések, amelyek most annyira meghatározzák a körülöttünk levő világot, már többször lejátszódtak volna korábban. Lehetne tanulságot levonni a múltból, de ugye tudjuk, az ember nem tanul a múltból.

A számomra érthető válaszokat nem tudom továbbadni, nem tehetők objektívvé, ezek szubjektív igazságok, mégis úgy érzem, valahogy közvetítenem kell őket. Mivel én nem feltétlenül vagyok a szavak embere, színek és formák segítségével szerettem volna ezt tenni. Ennek eredménye ez a kiállítás.

 

Alkotás járványidőszakban

A Rozsnyói Bányászati Múzeum már hosszú ideje együttműködik a Rovással, az első hasonló kiállítás 2012-ben nyílt meg a múzeum galériájában. Pavol Lackanič igazgató örömét fejezte ki, hogy most, a járványügyi helyzet ellenére újabb kiállítást nyithatnak meg, ezúttal az eNRA 21 címűt.

Hírdetés

A múzeum igazgatójának szavaihoz kapcsolódva Kovács Ágnes, a MaJel Rovás Központ igazgatója felidézte, a Nemzetközi Rovás Alkotóközösséget, az eNRÁ-t a 27 éves múlttal rendelkező Rovás Egyesület alapította 2012-ben. Ezt egy több éve összejáró csapat ösztönözte, amely évről évre, minden nyáron találkozik, és együtt alkot a Rovás Nyári Szabadegyetem három képzőművészeti alkotótáborában, az erdélyi Csíkban, a magyarországi Tihanyban és felvidéki művésztelepeiken, Kassán és Debrődön.

Élénk kapcsolatok a művészek között

A világjárvány és a bevezetett megszorítások miatt az idén nem tudták megvalósítani szabadegyetemük erdélyi és magyarországi „felvonásait”, helyettük Debrődön rendeztek két művésztelepet és egyet Kassán.

Létrehozták a „Szükség-S” nevű programot, amelynek a lényege az, hogy az alkotóközösség tagjai és a meghívott művészek saját műtermeikből töltenek fel videókat és fotókat a közösségi háló Rovás Akadémia csoportjába,

megosztják a többiekkel az elképzeléseiket, vázlataikat, alkotótevékenységük folyamatait, kész alkotásaik képeit és megvitatják őket a többiekkel.

– A program révén nagyon élénk kapcsolatok alakultak ki a művészek között, illetve újakkal gazdagodtunk. Ennek köszönhetően a kiállításon is láthatók olyan alkotások, amelyek a világháló közvetítésével jöttek létre. A most bemutatott alkotások februárban Komáromba utaznak, majd márciusban Budapesten láthatók, nyáron pedig Dunaszerdahelyen – mondta Kovács Ágnes.

Megjelent a Magyar7 2021/48. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »